Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Katarski šef diplomatije: Stvari krenule u smjeru rješavanja spora u Zaljevu

Katarski šef diplomatije, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani (Fotografija: Chatham House)

Trenutno postoji pomjeranje za koje se nadamo da će okončati ovu krizu, rekao je katarski ministar vanjskih poslova.

Katarski ministar vanjskih poslova rekao je da su se stvari pomjerile u rješavanju diplomatskog spora između zaljevskih zemalja.

“Trenutno postoji pomjeranje za koje se nadamo da će okončati ovu krizu. Vjerujemo da je okončanje krize važno za sigurnost regije i naš narod. Ova kriza se mora završiti na osnovu međusobnog poštovanja i prava svih ljudi u Zaljevu”, rekao je katarski šef diplomatije Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

“Katar ne pravi razliku između zemalja. Nadamo se da će stvari ići u pravom smjeru, ali ne možemo predvidjeti hoće li to biti odmah i da li će se to riješiti u jednom danu.”

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su nametnuli diplomatsku, trgovinsku i putnu blokadu Kataru u junu 2017, optuživši Dohu da podržava terorizam te da ima bliske veze sa Iranom.  

Doha je odbila sve optužbe kao neosnovane i naglašavaući spremnost na dijalog. 

Četiri nacije su postavile ultimatum sa 13 tačaka za Katar, koji je uključivao i gašenje Al Jazeere. 

“Nijedna zemlja nije u poziciji da postavi zhtjeve drugoj. Postoje različitosti koje se moraju nadvladati. U slučaju nekih neslaganja, mora postojati razgovor o tome kako ih riješiti. Moramo izgraditi naš odnos na međusobnom poštovanju suvereniteta.”

Ranije ove sedmice, izvori su rekli za Al Jazeeru da su Katar i Saudijska Arabija blizu da postignu preliminarni dogovor. 

To se desilo nakon što je savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Jared Kushner stigao u Zaljev, u sklopu napora Trumpove administracije da riješi spor prije odlaska iz Bijele kuće u januaru. 

Sjedinjene Države i Kuvajt radili su na okončanju spora nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske, trgovinske i putničke veze s Katarom od sredine 2017. godine. Washington kaže da želi jedinstvenu zaljevsku frontu protiv Irana.

Prioritet Katara je omogućiti slobodno kretanje za svoje građane kroz države koje su nametnule bojkot zemlji, pristup njihovom zračnom prostoru i ponovno otvoranje jedine kopnene granice sa Saudijskom Arabijom, izjavili su diplomati i izvori.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021