Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Energija

Katarski budžet temeljen na cijeni nafte od 40$ za barel, kako bi izdržao nestabilnost tržišta

Šeik Tamim bin Hamad Al Thani - Emir Katara

Katar, kao proizvođač nafte i plina svoj državni budžet temelji na cijeni nafte od 40$ dolara po barelu. Cijena je niža od stvarne i očekivane cijene, kako bi svoje finansije zaštitio od nestabilnih cijena nafte, rekao je katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani.

“Da bismo izbjegli negativne ekonomske posljedice, zbog nestabilnosti cijena nafte, naložili smo da se državni budžet temelji na cijeni nafte od 40$ dolara za barel, što je niže od očekivane cijene”, rekao je šeik Al Thani u govoru u katarskom zakonodavnom tijelu

Ekonomije svih proizvođača nafte i plina na Bliskom istoku ove godine su pogođene krizom koronavirusa, padom potražnje i cijene nafte. Niska cijena nafte smanjila je vladine prihode i prisilila sve zemlje u regiji da poduzmu budžetske rezove i porezne reforme, sa ciljem da se pokuša zaustaviti rast budžetskih deficita.

Katarska ekonomija jedna je od najotpornijih na nestabilnosti cijena nafte na Bliskom istoku, kažu analitičari i agencije za kreditni rejting. Očekuje se da će se ekonomija države, bogate plinom, ove godine smanjiti za najniži procenat, među proizvođačima nafte u Zaljevu, za 4,5% posto, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

S obzirom na to da se cijena nafte od 40$ dolara pretpostavlja kao polazna osnova za katarski budžet, Katar nastoji izbjeći nova povećanja budžetskog deficita.

Na primjer, Saudijska Arabija, kao najveći proizvođač nafte u regiji, svoj budžetski plan temelji na cijeni od 50$ dolara po barelu između 2020. i 2023. godine.

Prema Fitch Ratings, agenciji za kreditni rejting, samo će Katar i Abu Dabi u Vijeću za zaljevsku saradnju (GCC), koje također uključuje Bahrein, Kuvajt, Oman i Saudijsku Arabiju, ove godine imati jednocifreni deficit.

Sve ostale države će imati veći deficit. Fitch je procijenio da će katarska fiskalna cijena naftne rentabilnosti u prosjeku iznositi 48$ dolara po barelu između 2019. i 2021. godine, što je najniža cijena rentabilnosti među zemljama GCC.

Katar je otporan na tržišne šokove, uključujući trenutni šok izazvan pandemijom i niskim cijenama nafte, objavio je Moody’s u septembru, kada je potvrdio prethodno dodijeljeni rejting Aa3 za Katar.

Snaga katarske ekonomije se ogleda u izuzetno visokoj razini dohotka po glavi stanovnika, velikim rezervama energenata s niskim troškovima ekstrakcije, vladinim mjerama štednje i utvrđeni rezultati efikasnosti makroekonomske politike, navodi se u izvještaju agencije za kreditni rejting Moody’s.

Katar je vodeći svjetski izvoznik prirodnog gasa i posjeduje treće najveće rezerve u svijetu, koje se procjenjuju na 16% posto od ukupnih svjetskih rezervi.

Kao i druge zaljevske monarhije, Katar je pogođen globalnim padom cijena nafte od 2014. godine. Međutim, ekonomski rezultati su bolji od rezultata njegovih susjeda, zbog uspješne ekonomske diverzifikacije i razvoja velikih projekata.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021