Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Katar obavještava Vijeće sigurnosti UN-a o povredi svojih regionalnih voda od strane vojnih čamaca Bahreina

Ambasadorica Alya Ahmed bin Saif Al-Thani, predstavnica države Katar pri Ujedinjenim nacijama

Katar optužuje Bahrein za ilegalni vojni ulazak u regionalne vode Države Katar, bez dozvole, što predstavlja kršenje suvereniteta Katara i prijetnju njegovoj sigurnosti.

Država Katar obavijestila je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da su vojni čamci Bahreina povrijedili njegove regionalne vode u srijedu, 25. novembra 2020., i pozvala UN da poduzmu odgovarajuće mjere za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, te da zaustavi Bahrein u kršenju zakona.

Ovo je stiglo u poruci Nj.E. stalne predstavnice Države Katar pri UN-u, ambasadorice šeike Alya Ahmed bin Saif Al-Tani, upućenom Nj.E. stalnom predstavniku Južne Afrike i predsjedniku Vijeća sigurnosti za ovaj mjesec, Jerryju Matjeli, i Nj.E. generalnom sekretaru UN Antonio Guterresu, u kojem je Država Katar osudila ove opasne i nezakonite radnje.

U poruci se navodi da su vojni čamci Bahreina ilegalno ušli u regionalne vode Države Katar bez dozvole, što predstavlja kršenje suvereniteta Katara i prijetnju njegovoj sigurnosti.

U poruci se također kaže da ovo kršenje, koje je bilo neposredno prije povrede katarskog zračnog prostora 9. decembra 2020. godine, eskalira napetosti i pokazuje da Kraljevina Bahrein zanemaruje svoju predanost prema međunarodnom pravu. U poruci se također dodaje da Kraljevina Bahrein pokušava stvoriti incidente koji bi mogli destabilizirati i povećati tenzije u regiji, što predstavlja prijetnju regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti.

Poruka se odnosi na presudu Međunarodnog suda pravde u vezi s pomorskim razgraničenjem i teritorijalnim pitanjima između Države Katar i Bahreina iz 2001. godine, koje se mora pridržavati. U poruci se naglašava da se država Katar pridržava presude i da svoja suverena prava ostvaruje u skladu s pravima svojih regionalnih granica.

Država Katar također je istakla članove 34. i 35. povelje UN-a, obnavljajući svoj zahtjev za poduzimanjem odgovarajućih mjera u skladu s ta dva člana kako bi se zaustavilo kršenja međunarodnog zakona od Bahreina.

Poruka je zaključena s riječima da je Država Katar posvećena dobrosusjedskim odnosima, suzdržanosti pred provokativnim radnjama, izražavajući osudu i odbijanje bilo kakvog kršenja ičije suverenosti, te da zadržava pravo da poduzme sve potrebne pravne mjere za odbranu svojih granica i zračnog prostora u skladu s međunarodnim zakonima i propisima.

Izvor: Katarska državna novinska agencija 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021