Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Katar i Turska podržali Libiju u njenoj najtežoj krizi, kaže visoki libijski zvaničnik

Predsjedavajući Visokog državnog vijeća Libije Khalid Al-Mishri

Šef Visokog državnog vijeća Libije, Khalid Al-Mishri, naglasio je da su Katar i Turska jedine dvije zemlje koje su stale uz Libiju u najtežoj krizi i teškim vremenima

U intervjuu za katarsku novinsku agenciju (QNA) za vrijeme posjete Dohi, Al-Mishri je rekao da je Katar strateški saveznik njegove zemlje i da je odigrao veliku ulogu na regionalnim i međunarodnim poljima u zaustavljanju sukoba u Libiji, naglašavajući kako je Katar podržao međunarodno priznatu i legitimnu vlast u Libiji.

“Katar i Turska su bile jedine zemlje koje su stale uz Libiju u ovoj krizi, posebno kada su Haftarove snage bile na periferiji Tripolija.” Rekao je Al-Mishri, naglasivši važnost kontinuirane komunikacije između braće i prijatelja

Al-Mishri je ukazao da je njegovoj posjeti Kataru prethodila posjeta libijskih ministara diplomatije i unutrašnjih poslova, te da će libijski ministar odbrane posjetiti Dohu naredne sedmice.

Ukazao je da su posjete usmjerene na koordinaciju između katarske i libijske strane u vezi s predstojećim unutarlibijskim pregovorima, nakon sporazuma o prekidu vatre, jer će predstojeći pregovori odrediti sudbinu Libije.

Al-Mishri je izjavio da stav Katara naglašava potrebu pridržavanja političkog rješenja u Libiji i pozdravlja prekid vatre i pregovore, koji će se uskoro održati u Tunisu.

Al-Mishri je održao korisne sastanke s katarskim dužnosnicima, uključujući i emira Katara, šeika Tamim bin Hamada Al Thanija, u vezi s budućnošću političke situacije u Libiji, posebno nakon sporazuma o prekidu vatre postignutog u Ženevi.

Turska i Katar su zajedničkom naporima obećali da će pružiti pomoć u obnovi i pretvaranju libijske vojske u redovnu i profesionalnu vojsku, po modelu koji je korišten u obuci vojske Azerbejdžana

Susret katarskog i turskog ministra odbrane sa libijskim ministrom unutrašnjih poslova (Fotografija: Ministarstvo odbrane Turske)

Turski ministar odbrane, Hulusi Akar, rekao je da će se podrška Ankare ,legitimnoj vladi GNA u Libiji, nastaviti prema preporukama turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je uložio napore kako bi pomogao da se učvrsti prekid vatre u zemlji.

Akar je nakon razgovora s katarskim kolegom rekao da će pružiti sve vrste podrške legitimnoj vladi u Libiji, kako bi libijski narod mogao povratiti sigurnost i stabilnost.

Proizvodnja sirove nafte u Libiji narasla je na 800 000 barela dnevno

Čelnik Nacionalne naftne korporacije (NOC), Mustafa Sanallah, izjavio je da je proizvodnja libijske sirove nafte porasla na 800.000 barela dnevno (bpd), ističući da je cilj Libije dostići 1,3 miliona barela na početku 2021. godine, što bi do kraja naredne godine dovelo do proizvodnje od 1,6 miliona barela.

Izvoz nafte je pomogao da se ekonomska situacija u ratom opustošenoj zemlji u određenoj mjeri stabilizuje.

Misija UN-a u Libiji je pozdravila nastavak proizvodnje nafte na najvećem naftnom polju u Libiji, naglašavajući da je to posljedica poboljšane sigurnosne situacije, nakon razgovora sa sigurnosnim akterima.

“Osiguravanje nesmetanog iskorištavanja naftnih resursa Libije i učinkovito upravljanje njezinim prihodima od nafte zajednički je nacionalni interes,” piše u izjavi UN-ove misije za Libiju.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021