Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Katar i Pakistan nastoje ojačati vojno-sigurnosnu saradnju

Premijer Imran Khan dočekuje Katarskog emira u njegovoj posjeti Pakistanu 22. 06. 2019. godine

Visoki vojni oficiri s obje strane prisustvuju sastanku u Dohi

Načelnik stožera oružanih snaga Katara, Ghanem bin Shaheen al-Ghanim, ugostio je u ponedjeljak načelnika stožera pakistanskog ratnog zrakoplovstva Mudžahida Anwara Khana u Dohi kako bi razgovarali o načinima jačanja vojne saradnje između dvije zemlje.

U izjavi katarskog ministarstva odbrane, dvojica vojnih šefova razgovarali su o reviziji bilateralnih odnosa i vojne saradnje i “načinima njihovog jačanja i razvoja.”

Dodaje se da je susretu prisustvovalo i niz visokih oficira s obje strane, iako u izjavi nisu navedeni dalji detalji o sastanku.

U februaru je katarsko ratno zrakoplovstvo izvelo zajedničku vojnu vježbu sa pakistanskim zrakoplovnim snagama u Dohi.

Obje zemlje uživaju snažne vojne odnose, potpisavši brojne sporazume i memorandume o razumijevanju za jačanje vojne saradnje, uključujući sporazum o raspoređivanju pakistanskih snaga u Katar 1985. godine i odbrambenu saradnju iz 2010. godine.

Naftni bum u Perzijskom zaljevu tokom 1970-ih i 1980-ih donio je brzi ekonomski rast i geostrateški značaj regiji. U tom periodu su mnoge države Zaljeva zatražile pomoć regionalnog susjeda Pakistana u formiranju i razvoju njihovih vojnih sposobnosti.

Određeni broj osoblja zrakoplovstva, vojske i mornarice Pakistana tada je raspoređen u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Bahrein, Jordan, Irak i Siriju, prvenstveno radi obuke i uspostavljanja lokalnih snaga sigurnosti, kao i pružanja tehničke pomoći.

Pakistanska vojska je nezvanično učestvovala u povremenim sukobima na Bliskom istoku na strani arapskih država.

Tokom šestodnevnog rata 1967. godine, pakistanski pilot oborio je tadašnja dva izraelska zrakoplova iznad Jordana i odlikovan je jordanskim ordenom “Istiklal” i iračkom medaljom za hrabrost. Saif-ul-Azam važi za jedinog pakistanskog pilota koji je uspio oboriti dva izraelska borbena aviona.

Međutim, kada je riječ o Katarskoj krizi u Zaljevu, Pakistan se većinom držao neutralno, odbijajući podržati Saudijski blok u blokadi protiv Katara.

Iz perspektive određenih država GCC-a, Islamabad je izdao Saudijske i Emiratske čelnike, odbijajući pružiti direktnu vojnu pomoć i podržati njihovu koaliciju u Jemenu.

Iako su države GCC-a uvijek ulagale u izgradnju čvrstih veza s pakistanskim civilnim i vojnim elitama, njihov neuspjeh u direktnoj interakciji sa stanovništvom zemlje rezultirao je suprotstavljanjem javnog mnijenja vojnoj intervenciji u Jemenu, što je pakistanski parlament tada teško mogao zanemariti.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021