Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Kako se uspostavlja digitalna infrastruktura „Novog svjetskog poretka“?

Elon Musk je 2015. godine objavio kako radi na komunikacijskom satelitu za svoju buduću SpaceX kompaniju. Iste godine pod motom bržeg interneta, na mjestima gdje do tada to nije bilo dostupno i moguće, Elon Musk objavljuje novi projekat pod nazivom „Starlink“

Direktor SpaceX kompanije i Muskova desna ruka, Gwynne Shotwell, je izjavila kako će do kraja 2022. godine, na bilo kojoj lokaciji na zemlji, svi ljudi imati pristup internetu.

Početni cilj je bio opsluživanje područja sa lošom internetskom vezom, ali Musk planira pružiti i jeftine internetske usluge i u urbanim područjima. Satelitska platforma obećava brzinu od jednog gigabita u sekundi, pri kašnjenju od svega 30 milisekundi. Za usporedbu, prosječna brzina internet mreže u Velikoj Britaniji iznosi 64 megabita u sekundi.

Radi se o najbržoj, najjeftinijoj, najrasprostranjenijoj globalnoj satelitskoj internet mreži

Pri svakom lansiranju u orbitu, raketa Falcon 9 na sebi nosi čak 60 različitih satelita, od kojih svaki teži oko 260 kilograma.

Nakon što Falcon 9 stigne u zemljinu orbitu, sateliti jedan po jedan kreću sa raspoređivanjem i tako formiraju lanac pod nazivom „Satelitski voz“, kojem smo nedavno svjedočili.

Na nebu snimljeni “satelitski voz” 2020. godine pri lansiranju SpaceX satelita

Sateliti su opremljeni posebnim sistemom koji osigurava da ne dolazi do sudara sa drugim satelitima, i posjeduje mogućnost samouništenja.

Do 13. juna. 2020. godine, broj lansiranih SpaceX satelita dosegao je broj 540, dok je u planu da se svakih mjesec dana lansira po dvije rakete Falcon 9, što u konačnici znači da će mjesečno biti lansirano između 60 i 120 satelita.

Prema desetogodišnjem planu, u prvih 10 godina biće lansirano čak 12.000 satelita, dok će u drugoj etapi biti lansirano 30.000 satelita, znači ukupno 42 hiljade.

Sateliti će biti raspoređeni u svemiru na visnama od 340 kilometara, 550 i 1550 kilometara iznad zemlje.

Prvi testovi i probe satelitske mreže Starlink planirani su za 2021 godinu, dok je ukupna investicija u projekat 10 milijardi dolara, što je desetorostruko manje košta od sadašnje globalne internetske mreže.

Starlink će bez sumnje omogućiti brzu i stabilnu internet mrežu širom afričkog kontinenta, gdje je trenutno dostupnost brze internet veze jako mala. Međutim, analizirajmo i druge Muskove projekte.

Open AI, Neuralink, Boring company, Tesla, Hyperloop One

Open AI projekat predstavlja razvoj vještačke inteligencije koja je sposobna da samostalno uči, razvija strategiju i samostalno se nadograđuje. Vještačka inteligencija će u narednim godinama ući u gotovo sve vidove naših života.

Za Tesla kompaniju i novi autonomni električni automobil većina vas je čula, međutim, da li ste upoznati s tim kako se ova kompanija bavi i odbrambenom industrijom tj. razvojem robota? Tesla kompanija radi na razvoju autonomnih robota, koji će u određenim vojnim segmentima zamijeniti čovjeka. Tesla donosi globalnu revoluciju u svjetske energetske tokove. Globalna svjetska zajednica će na ovaj način odbaciti štetne zagađivače poput nafte, plina i uglja, a uvest će se zeleni ili obnovljivi izvori energije, čak i u poljoprivredi.

Elon Musk je 2013. godine predstavio novi koncept masovnog-brzog transporta pod nazivom “Hyperloop”

Musk tvrdi da je riječ o pravom rješenju za povezivanje gradova udaljenih do 1500 kilometra s visokom frekvencijom saobraćaja među njima.

U međuvremenu je koncept postao stvaran, planovi su prerasli u konkretne razvojne projekte na kojima radi nekoliko kompanija. Uz Muskovu Boring Company na tome rade i Virgin Tech, Virgin Hyperloop One i Hyperloop Transport Technologies.

U julu 2019. godine Elon Musk je objavio da stručnjaci njegove kompanije Neuralink razvijaju jednu vrstu mikročipa, koji će pod kontrolom računara implantirati direktno u ljudski mozak.

Kompanija Neuralink kaže kako će ovaj mikročip na bezbolan način biti ugrađen na ljudski mozak, sa ciljem da pomogne osobama koje su izgubile motoričku funkciju mozga, te liječenje raznih drugih moždanih poremećaja i bolesti.

Ovo objašenjenje je najednostavnije i najprihvatljivije, koje običan čovjek koji se prvi put susreće sa ovakvom tehnologijom može da prihvati.

Ali krajnji cilj projekta je “računalno poboljšani mozak“ koji je u izravnoj komunikaciji s ultramoćnim i ultrabrzim uređajima i praktički beskonačnom količinom znanja i informacija.

Zvuči nevjerovatno, ali radi se o postojećim projektima koji su već razvijeni, a pojedini i uspješno testirani.

Posložimo kockice, pogledajmo širu sliku

Kroz projekat Starlink mijenja se globalni protok informacija, Tesla na globalnom nivou u narednim godinama će da promijeni energiju koju koristimo, uvodeći obnovljive izvore energije u autonomne  automobile. Tesla će ujedno donijeti promjene u odbrambenu industriju, uvodeći robote opremljene vještačkom inteligencijom (AI).

Svjetska ekonomija će iz korijena da se promijeni kroz obnovljive izvore energije, nove načine transporta i komunikacija, uvođenjem robota i vještačke inteligencije u svakodnevnicu čovjeka.

I na kraju, ono što je najvažnije, Neuralink će promijeniti i samog čovjeka.

Bill Gates ovo najbolje objašnjava i kroz ovu izjavu puno toga ustvari govori:

Tokom drugog svjetskog rata, nevjerojatna količina inovacija, uključujući radare, pouzdana torpeda i probijanje koda (njemačke Enigme), pomogla je da se rat brže okonča“, rekao je Gates.

U nastavku izjave kaže: “To će biti isto i u slučaju pandemije.”

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Gates drugim riječima kaže da dok ne prihvatimo vještačku inteligenciju, robote, mikročip i druge napredne tehnologije, pandemiju ne možemo poraziti.

Cilj je uspostavljanje Novog Svjetskog ili još tačnije Novog Digitalnog poretka, koji će donijeti univerzalnu svjetsku religiju “Transhumanizam“, o čemu ima puno toga da se napiše.

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021