Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Kako je NATO izdao Tursku? Dok su izraelski ratni avioni godinama neopaženo upadali u zračni prostor Turske…

Godina je 2007, vrijeme na satu 23:00, 9 izraelskih borbenih aviona F-15l naglo nestaju sa turskih radara. Kasnije u 24:00 sata 6 izraelskih F-15l upalo je u zračni prostor iznad turskih gradova Hataj i Gaziantep.

Ako su nestali sa turskih radara, kako je turska vojska onda doznala da su izraelski ratni avioni narušili turski zračni prostor? Dodatni spremnici goriva koje su izraelski avioni odbacili u turskom zračnom prostoru pronađeni su narednog jutra u okolici Hataja.

Izraelski F-15l sa dodatnim spremnikom goriva

Godine 2011. turski ribari koji su lovili ribu u regiji Hataja na zemlji otkrivaju “Heron” bespilotnu letjelicu izraelske proizvodnje, nije utvrđeno da li je oborena ili je se sama srušila.

Godine 2012, u Maju mjesecu iznad Sjevernog Kipra izraelski F-15l koji su čak osam puta narušili vazdušni prostor iznad Sjevernog Kipra presretnuti su od strane turskih F-16 koji su poletjeli iz Incirlika.

Iste godine u mjesecu Januaru iznad turskog grada Hataj zabilježeno je kako su izraelski F-15l čak jedan sat nadlijetali ovaj turski grad, istovremeno su opažene izraelske bespilotne letjelice Heron u ovoj regiji.

Izraelska bespilotna letjelica “Heron”

Avioni ponovo nisu otkriveni preko radara već preko dodatnih spremnika goriva koje su odbacili u turskom zračnom prostoru.

Kasnije teroristički napad terorista PKK koji se dogodio na jednu obližnju vojnu bazu u Hataju rezultirao je stradanjem 6 turskih vojnika, dok je bilo 7 ranjenih. Pretpostavke su da je Izrael ovim izviđačkim letovima pomogao u izviđanju teroristima.

Šta vam pokušavam ustvari reći? Bezbroj puta su izraelski borbeni avioni i bespilotne letjelice narušavale turski zračni prostor ali radari koje posjeduje turska vojska nisu ih uspjeli otkriti.

Turska sve do danas nije imala ozbiljan sistem protuvazdušne odbrane da bi se suprostavila ovakvim upadima.

Također radari koje je instalirala NATO alijansa u Turskoj isto tako su “Slijepi” na izraelske borbene avione, čudno zar ne?

Upravo iz ovog razloga od životnog je značaja da turska vojska dobije ruski S-400 sistem i da u što skorije vrijeme proizvede domaći.

S-400 Triumf

Podsjetit ću vas na izjavu turskog predsjednika gdje kaže: “Turska je već kupila ruske S-400 i taj je posao gotov!”

Dok je NATO zabijao nož izdaje u leđa Turske, Erdogan je povukao kartu Rusije kao odgovor.

Autor: Tarık BaşTürk

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021