Kako bi ustvari izgledao novi rat u Bosni? Većina ljudi je u zabludi oko ovoga

Novi rat u BiH ne bi se vodio na način kako je to bilo između 1992-95 godine: Etnička karta BiH je drugačija, manji BH entitet je etnički gotovo “čist”, te bi u ovoj situaciji nastojao ostvariti odcjepljenje mirno i “bez rata”, uz izuzetak Brčko distrikta

Da bi se govorilo o potencijalno novom ratu u BiH, važno je prvo analizirati ciljeve i interese manjeg BH entiteta, i koliko su ovi ciljevi provodivi. Prva i najvažnija meta paravojske i policije RS-a bila bi Brčko tj. distrikt Brčko koji bi nastojali spojiti sa RS-om pod svaku cijenu.

Distrikt Brčko dijeli Republiku Srpsku na dva dijela

Bez Brčkog, Republika Srpska bi ostala podijeljenja na dva dijela. Drugi cilj bile bi određene tačke koje nose potencijalnu mogućnost presjecanja Republike Srpske.

Ove vitalne tačke nastojale bi se osigurati snažnim policijskim snagama MUP-a RS.

Treći cilj bio bi osigurati granicu između RS-a i Federacije, tj. svi važnije putne pravce, posebno mostove, tunele koji spajaju dva entiteta.

Ranjive tačke manjeg BH entiteta

Ukoliko manji BH entitet uspije osigurati ove navedene tačke, smatralo bi se da je završena prva faza pokušaja secesije.

Uz ovo možemo dodati još migrantsku krizu koju Srbija, manji BH entitet i Hrvatska sihronizovano koriste za destabilizaciju federacije, čim obim prijetnje postaje jasniji.

Interesantno je da Hrvatska i Srbija na zajedničkoj međudržavnoj granici nemaju problema sa migrantima, zato što iz Srbije bivaju planski usmjereni u BiH, kasnije u Federaciju.

Primarni cilj je zauzimanje Brčkog i izazivanje unutrašnjih sukoba u Federaciji

MUP i vojska Srbije odavno uvježbavaju jedan ovakav scenarij. To se može zaključiti na osnovu čestih policijskih vježbi specijalnih snaga na Drini.

Slična situacija je i sa Hrvatskom koja je oduvijek tražila priliku za zauzimanje dijelova Bosne, a posebno Hercegovine. I hrvatska vojska je posljednjih godina blizu granice sa BiH održavala vojne vježbe.

Današnji predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, nikada nije ni skrivao ove hrvatske teritorijalne ambicije prema državnom teritoriju Bosne i Hercegovine. 

Milanović, je prije nekoliko godina javno Bosnu i Hercegovinu nazvao ‘velikim s….m‘ te rekao da zapravo i nije država, te najavio kako u slučaju da Republika Srpska provede referendum o nezavisnosti “Hrvatska ne bi ostavila Hrvate da sami žive s Bošnjacima.”

Upravo Hrvatska decenijama širi propagandu protiv BiH, i priču o 10.000 potencijalnih “terorista” koji tu žive. Tim Hrvatska u međunarodnoj javnosti radi na pripremama terena za vojnu intervenciju u BiH.

Hrvatska vjerovatno planira svoju prekograničnu intervenciju pod izgovorom “Zaštite hrvatskog naroda od muslimanskih terorista“, predstavljajući to kao borbu protiv terorizma, računajući kako se niko u Evropi neće suprostaviti tome.

U usporedbi Sjedinjene Države su još šezdesetih godina prošlog stoljeća krenule sa propagandom protiv Arapa, koje su u svojoj javnosti nastojali predstaviti kao “teroriste” i “nasilnike“, kako bi stvorili javno mnijenje kod kuće koje će podržati američke vojne intervencije na Bliskom istoku.

Ako kažemo da su ciljevi manjeg BH entiteta zauzimanje Brčkog i granice sa federacijom, ciljevi hrvatske vojske i snaga unutar BiH koji bi im se eventualno priključile bit će etnički čist Mostar (kao što je to danas Banja Luka), zapadna Hercegovina, potencijalno i Bosanska krajina ali i srednja Bosna.

Jedna informacija koja je većini vjerovatno promakla bio je poziv hrvatske vojske hrvatima iz inozemstva, uključujući i BiH, da se odazovu na vojni rok u hrvatskim oružanim snagama.

Razmislite, protiv koga se to hrvatska vojska priprema i naoružava, zašto poziva Hrvate iz inozemstva, mahom iz BiH na vojnu obuku? 

Geopolitiči faktor: Situacija u Evropi i SAD-u ide u prilog planovima Hrvatske i Srbije

Dolaskom desničarskih stranaka na vlast širom Evrope ide u prilog planovima Hrvatske i Srbije. Radi se o islamofobičnim strankama koje su se javno izjasnile protiv postojanja muslimana u Evropi.

Evropske ekstremne desničarske stranke polako nastoje nametnuti jedan novi termin u pogledu države, a to je “Pravo na nacionalne države“, što bi se apsolutno podudaralo sa idejom “Svi Srbi unutar jedne države“, dok se istovremeno ukida granica između Kosova i Albanije i stvara Velika Albanija.

Tu je i ruski faktor koji nikako ne smijemo izostaviti, pogotovo nakon upada ruskih paravojnih-plaćenićkih formacija u Libiju, od čega se Rusija zvanično ograđuje, iako ruski borbeni avioni i piloti dejstvuju širom Libije.

Iako su ovi ruski plaćenici počinili teške ratne zločine u libijskom gradu Tarhuni, iako su okupirali naftna polja, međunarodna javnost, SAD, EU, NATO su nijemo posmatrali.

U današnjim okolnostima sutra “šutnju” možete očekivati i u slučaju sličnog scenarija u BiH.

Ono što bi sada trebalo uraditi jeste zatražiti snažnije raspoređivanje međunarodnih snaga na teritoriju Brčko distrikta, što je moguće provesti u sklopu EUFOR-a.

Istovremeno, moralo bi se početi razmišljati u smjeru traženja načina kako se brzo naoružati, jer u okruženju se apsolutno svi naoružavaju.

Pročitajte još

 

Naši političari morali bi hitno tražiti vojnu i diplomatsku pomoć prijateljskih država poput Sjedinjenih Država i Turske.

U konačnici možemo se osloniti samo na sebe i na svoje mogućnosti odbrane. Moramo tražiti načine kako ojačati, i pripremiti se za unutrašnje i vanjske krize koje će nas prije ili kasnije neminovno zadesiti.

Autor: F.T

Podijelite: