Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Kako bi “nevidljivi” izraelski F-35 avioni uništili iranska nuklearna postrojenja?

Američki tanker KC-46 vrši nadopunu goriva u vazduhu u višenamjeski borbeni avion F-35 (Fotografija: U.S. Air Force/Ethan Wagner)

Ako se Izrael odluči pokrenuti kampanju bombardovanja Irana, američka vlada je to dodatno olakšala


Izrael već dugo prijeti napadom na iranska nuklearna postrojenja, ukoliko Teheran pokuša razviti nuklearno oružje. Iran ima više od hiljadu protivavionskih topova, nekoliko vrsta raketa zemlja-zrak, i više puta je tražio od Rusije da mu proda napredne protivavionske sisteme S-400.

Iranska nuklearna postrojenja sigurno će biti zaštićena jakom protuzračnom odbranom. Međutim, ukoliko se Izrael odluči bombardovati Iran, američka vlada je to olakšala.

Izraelski višenamjenski borbeni avioni pete generacije F-35l “Adir”

Američki State Department odobrio je izraelski zahtjev za kupovinom osam avionskih tankera KC-46A Pegasus za nadopunu goriva u vazduhu. To uključuje pomoćnu opremu, rezervne dijelove i obuku. Vrijednost ugovora se procjenjuje na 2,4 milijarde dolara, dok prvi avion stiže 2023. godine.

Prodaja “podržava vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država dopuštajući Izraelu da pruži korisnu sposobnost američkim interesima u regiji, potencijalno oslobađajući američku opremu za upotrebu negdje drugdje za vrijeme rata”, objavila je Agencija za odbranu i bezbjednost pri američkom State Department-u.

„Zračno punjenje gorivom i strateško zrakoplovstvo neprestano se navode kao značajni nedostaci naših saveznika. Uz to, prodaja poboljšava izraelsku nacionalnu sigurnost kao ključnog američkog saveznika. “

Ako američki Kongres odobri, što se očekuje,  prodaja će biti značajna iz nekoliko razloga. To je prvi put da SAD prodaju Izraelu avionske tankere za dopunu goriva u vazduhu. Izraelsko ratno zrakoplovstvo (IAF) trenutno ima 11 tankera, uključujući sedam aviona Boeing 707, američke proizvodnje, i četiri transportera Lockheed Martin C-130H. Ali Izraelci su, uz određene modifikacije, samostalno pretvorili ove avione u zračne tankere.

Problem je u tome što je većina postojećih izraelskih tankera stara i do 60 godina: 707, koji je već dugo povučen iz komercijalnih zračnih letova, datira još iz 1958. godine.

Izraelska vojska je očajna u namjeri da održi sposobnost zračnog punjenja gorivom – što omogućava da izraelski borbeni avioni lete duboko unutar Bliskog Istoka.

Zračni tankeri KC-46A Pegasus su posve druga liga u odnosu na postojeće izraelske avionske tankere

Zasnovan na Boeingovoj platformi 767, dvomotorni avion KC-46A može nositi čak 106 tona goriva za dopunu borbenih aviona, a domet mu je veći od 6.000 milja.

Avion KC-46A je nasljednik starijih tankera KC-135 za dopunu goriva u vazduhu (Fotografija: Boeing)

Međutim, nije sve tako sjajno. Avioni KC-46A imaju niz proizvodnih nedostataka koji su otkriveni 2019. godine. Radi se o problemima sa daljinskim upravljanjem procesom dopune goriva u vazduhu.

Budući da i američko ratno zrakoplovstvo koristi navedeni avion, razumno je pretpostaviti da će Pentagon insistirati na popravci , što će također koristiti izraelskoj vojsci.

SAD prodaju navedene tankere Izraelu s očekivanjem da će se oni koristiti za potporu američkim, ali i izraelskim snagama tijekom rata.

Međutim, američka vlada također tvrdi da prodaja “neće promijeniti osnovni vojni balans u regiji”, što je u najmanju ruku nelogična tvrdnja.

Izvor: Nationalinterest

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021