Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Kako bi izgledao rat između Turske, Grčke i Francuske u Mediteranu?

Francuski nosač aviona Charles de Gaulle u pratnji ratnih brodova američke mornarice (Fotografija: Američka mornarica)

Posljednjih godinu dana napetosti u Mediteranu se ne smiruju. Dok grčka strana najavljuje kako će vojno djelovati protiv turskog broda za seizmčika istraživanja, mornarica Francuske, i prema najavama mornarica Egipta pružaju Grčkoj podršku. Međutim, koliko je ovakav sukob realan? 

Danas brojni vojni analitičari raspravljaju o scenariju potencijalnog sukoba u Mediteranu, iako same zvanične brojke na papiru ne igraju posebno značajnu ulogu u ovom potencijalnom sukobu.

Dok jedna Grčka dijeli zajedničku pomorsku i kopnenu granicu sa Turskom, Francuska, kao ozbiljan protivnik, se nalazi na pomorskoj udaljenosti većoj od 2000 kilometara od same Turske. Ova činjenica ne ide u prilog za francusku mornaricu jer čini nemogućom bilo kakvu ozbiljnu vojnu operaciju, sa logističkog aspekata, protiv protivnika koji posjeduje snažnu podmorničku flotu i ratnu mornaricu blizu svojih obala.

Francuska u ovom slučaju ima nekoliko opcija: može pokušati dejstovati sa određene udaljenosti svojom mornaricom, koristeći nosač aviona i amfibijske brodove iz Mediterana ali i nove višenamjenske FREMM fregate. Preostale opcije su da dopremi vojsku u Grčku i na grčke otoke, kao i Kipar, što će istog trena alarmirati Tursku.

Francuski nosač aviona Charles de Gaulle, na kojem se nalazi prema određenim informacijama između 30 i 35 borbenih aviona Dassault Rafale, ovdje bi igrao ključnu ulogu.

Francuski Dassault Rafale leti iznad nosača aviona Charles de Gaulle.

Francuski Dassault Rafale opremljeni su naprednim AESA radarima i raketama Meteor (zrak-zrak), što ih čini velikom prijetnjom za turske borbene avione.

Francuske zračne snage i mornarica posjeduju moćan arsenal krstarećih raketa, što predstavlja zanačajnu prijetnju za Tursku.

Kada je u pitanju grčka vojska, mornarica, zračne i kopnene snage, one su gotovo u svim segmentima inferiorne u odnosu na tursku vojsku.

Turska strategija odbrane 

Sama činjenica da bi se Turska branila na svojim obalama, nosi određenu prednost za samu Tursku u ovom slučaju. Posljednjih godina obavljeno je nekoliko testnih lansiranja domaće turske protubrodske rakete Atmaca, koja posjeduje veći domet u odnosu na francuske protubrodske rakete Exocet, te se sada uvodi u zvaničnu upotrebu.

Pored Atmace, turske zračne snage koriste mornaričku verziju krstareće rakete SOM, koja može biti lansirana sa turskih F-16 i F-4 Phantom ll.

Turska mornarica posjeduje ozbiljnu podmorničku flotu, koja je posljednjih godina prošla ozbiljne modernizacije. Rusija je također isporučila Turskoj dvije baterije protuzračnog sistema S-400, koji bi u koordinaciji sa drugim sistemima poput domaćih Hisara i Korkuta, omogućio Turskoj da zatvori zračni prostor iznad istočnog Mediterana za francuske borbene avione.

U scenariju gdje je zračni prostor iznad Mediterana zaštićen od strane S-400 sistema, i turska obala protubrodskim raketama poput Atmace i podmorničkom flotom, francuska i grčka mornarica morale bi se držati na velikom odstojanju.

Transport francuskih vojnih snaga u Grčku, na grčke otoke i Kipar

U slučaju ovog scenarija, turska vojska ima nekoliko mogućnosti i strategija na stolu: Napadi taktičkim balističkim i krstarećim raketama po vojnoj infrastrukturi Grčke, posebno aerodromima, vojnim bazama, saobraćajnoj infrastrukutri poput mostova na rijeci Marici i drugim ciljevima od visokog značaja.

Istovremeno, turska mornarica uz podršku zračnih snaga ima mogućnost da sa svojim podmornicama i fregatama presretne bilo kakav pomorski transport vojnih snaga u istočnom Mediteranu.

Turski mornarički komandosi (SAT)

Turskoj u ovome slučaju pogoduje blizina grčkog teritorija, grčkih otoka i Kipra. Dok Turska posjeduje razvijenu domaću odbrambenu industriju oružja, u čijem su dometu većina grčkih gradova, počevši od glavnog grada Atine, Grčka nema ni približne sposobnosti.

Najveći problem za turske zračne snage bili si francuski Dassault Rafale, opremljeni sa Meteor zrak-zrak raketama. Međutim, činjenica da francuski nosač aviona može da nosi svega 30 do 35 ovih aviona, u jednu ruku je olakšavajuća okolnost.

Francuska mornarica posjeduje nekoliko naprednih fregata-razarača koje su namijenjene za  protupodmorničku borbu i protuzračnu zaštitu. Posebno se ističu nove višenamjesnke fregate FREMM klase, koja je opremljena krstarećim raketama dometa preko 1000 kilometara.

Iako to može zvučati kao velika prednost francuske mornarice, u praksi, za vrijeme američke invazije na Irak 2003. godine, američka mornarica lansirala je preko 800 krstarećih raketa Tomahawk na ovu zemlju, te se ispostavilo da ovakva masovna lansiranja nisu tako efektivna u praksi jer jednostavno postoji previše ciljeva koje je potrebno pogoditi. 

Druga briga za neprijateljske snage blizu turskih obala bio bi masovniji napad protubrodskim raketama na francusku i grčku mornaricu, od kojeg bi se vrlo teško odbranile. 

Lansiranje turske protubrodske rakete Atmaca

Turske protubrodske rakete Atmaca i SOM poduzimaju kompleksne „Sea skimming“ manevre izbjegavanja neprijateljske protuzračne odbrane.

Iz ovog razloga je vrlo teško ili gotovo nemoguće zaustaviti masovniji napad ovom vrstom oružja na otvorenom moru.

Pomorska invazija 

Iako Turska posjeduje veliku obalu u Mediteranu, pomorska invazija u ovom slučaju nije opcija na koju bi se usudile Grčka i Francuska. Jedan ovakav rat sa Francuskom i Grčkom koštao bi turska mornarica i ratno zrakoplovstvo dotle da bi izgubili većinu borbenih aviona i ratnih brodova. Još gore posljedice doživjela bi sama Grčka, koja bi pretrpjela najveći udarac i čija bi infrastruktura bila uništena.

Francuska zračne snage, iako malobrojnije, generalno posjeduju tehnološki naprednije borbene avione u odnosu na Tursku. Ali uz S-400 pozicioniran u istočnom Mediteranu, desetinama naprednih podmornica, ratnih brodova u vodama Mediterana, turska obala bi postala groblje za francusku mornaricu.

Dok Turska ne bi imala drugog izbora nego da se što je bolje moguće brani, za samu Francusku i Grčku jedan ovakav rat nosi “luksuz” koji nijedna država ne može priuštiti sebi.

Autor: F.T

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021