Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Fotografija: Twitter)

Bliski istok

Jordan blokirao prolaz izraelskog premijera na putu za UAE

Putovanje je otkazano četvrti put zbog diplomatskog spora s Jordanom i hospitalizacije Netanjahuove supruge Sare zbog upale slijepog crijeva

Put premijera Benjamina Netanjahua u Ujedinjene Arapske Emirate otkazan je u četvrtak, uslijed diplomatske krize s Jordanom, i jer je Netanjahuova supruga Sara hospitalizirana zbog upale slijepog crijeva.

Jordan je blokirao planirani Netanjahuov let za Ujedinjene Arapske Emirate ne dozvolivši prolazak kroz jordanski zračni prostor u četvrtak ujutro, objavio je ured izraelskog premijera.

“Te poteškoće očito dolaze zbog otkazivanja posjete jordanskog prijestolonasljednika Brdu hrama, nakon spora oko sigurnosnih aranžmana na tom mjestu”, dodaje se u saopštenju ureda izraelskog premijera.

Do četvrtka u podne Jordan je bio spreman dopustiti da let prođe kroz njegov zračni prostor, ali Netanjahu i čelnik UAE prijestolonasljednik Abu Dabija Mohammed bin Zayed Al Nahyan već su se dogovorili da će odgoditi premijerov posjet, četvrti put od kako su Izrael i Emirati uspostavili diplomatske odnose u augustu 2020. godine.

Jordanski prijestolonasljednik Hussein bin Abdullah planirao je u srijedu posjetiti džamiju al-Aqsa na Brdu hrama, nakon koordinacije s Izraelom o njegovom osiguranju.

Međutim, princ je na izraelsku granicu stigao s više naoružanih stražara nego što je dogovoreno, tvrde izraelski izvori. Dodatnim stražarima nije bio dozvoljen ulazak u Izrael, a Hussein je otkazao posjet.

„Izrael u posljednji trenutak želio nametnuti nove stvari i promijeniti planove kako bi ograničili muslimane,” izjavio je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al-Safadi.

Stoga je jordanski prijestolonasljednik otkazao posjetu iz poštovanja prema vjernicima.

“Džamija al-Aksa i cijela njezina teritorija mjesto su gdje se muslimani mole”, poručio je Safadi.

„Nad njima nema izraelskog suvereniteta. Nalazi se u okupiranom Jerusalemu. Nećemo prihvatiti nikakvu izraelsku intervenciju o ovim pitanjima. ”

Izraelsko-jordanski odnosi bili su zategnuti tokom Netanjahuova mandata. Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi sastao se tri puta sa svojim jordanskim kolegom Safadijem, a ministar odbrane Gantz se navodno sastao s jordanskim kraljem Abdullahom.

Ministar odbrane Benny Gantz rekao je u srijedu na sastanku sa šefovima regionalnih vijeća da su Netanjahuovi loši odnosi s jordanskim kraljem Abdullahom “neuspjeh Netanjahuove vlade u svih 15 godina”.

“Jordan je izraelski strateški partner”, rekao je Gantz, ističući da je židovska država predana sporazumima koje dijeli s Jordanom i da najviše poštuje kralja Abdulaha i jordansku vladu.

“Nažalost, Netanyahuovo ponašanje posljednjih godina nanijelo je značajnu štetu našim odnosima s Jordanom, uzrokujući tako da je Izrael izgubio značajnu odbrambenu, diplomatsku i ekonomsku polugu.”

Izraelski premijer je planirao da se sastane sa prijestolonasljednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom na aerodromu u dvosatnoj posjeti.

Izraelski, Emiratski i Saudijski zvaničnici govorili su o mogućem tajnom sastanku Netanjahua i saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana tokom njegove posjete Emiratima.

“Muhamed bin Salman je spreman za susret”, izjavio je jedan izvor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi izraelski Jerusalem post.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Izrael i Saudijska Arabija nemaju zvanično uspostavljene diplomatske odnose, ali odnosi među državama u posljednje vrijeme postaju sve bliži, posebno u saradnji protiv zajedničke prijetnje i protivnika kojeg vide u Iranu.

Netanjahu i MBS, kako je poznat saudijski prijestolonasljednik, sastali su se u novembru u saudijskom gradu Neomu, iako to nije zvanično potvrđeno.

 

 

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Kao i prošle godine, arapski blok predvođen Saudijskom Arabijom, UAE i Egiptom sudjeluje u vojnim vježbama u istočnom Mediteranu, koje se smatraju usmjerenim protiv...

Analize i mišljenja

Ruski plaćenici Wagnera, koji su okupirali libijska naftna polja, ostavili su francusku naftnu kompaniju Total bez ratnog plijena. Pobunjeničke grupe, bliske Moskvi, izvele su...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021