Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Jordan blokirao prolaz izraelskog premijera na putu za UAE

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Fotografija: Twitter)

Putovanje je otkazano četvrti put zbog diplomatskog spora s Jordanom i hospitalizacije Netanjahuove supruge Sare zbog upale slijepog crijeva

Put premijera Benjamina Netanjahua u Ujedinjene Arapske Emirate otkazan je u četvrtak, uslijed diplomatske krize s Jordanom, i jer je Netanjahuova supruga Sara hospitalizirana zbog upale slijepog crijeva.

Jordan je blokirao planirani Netanjahuov let za Ujedinjene Arapske Emirate ne dozvolivši prolazak kroz jordanski zračni prostor u četvrtak ujutro, objavio je ured izraelskog premijera.

“Te poteškoće očito dolaze zbog otkazivanja posjete jordanskog prijestolonasljednika Brdu hrama, nakon spora oko sigurnosnih aranžmana na tom mjestu”, dodaje se u saopštenju ureda izraelskog premijera.

Do četvrtka u podne Jordan je bio spreman dopustiti da let prođe kroz njegov zračni prostor, ali Netanjahu i čelnik UAE prijestolonasljednik Abu Dabija Mohammed bin Zayed Al Nahyan već su se dogovorili da će odgoditi premijerov posjet, četvrti put od kako su Izrael i Emirati uspostavili diplomatske odnose u augustu 2020. godine.

Jordanski prijestolonasljednik Hussein bin Abdullah planirao je u srijedu posjetiti džamiju al-Aqsa na Brdu hrama, nakon koordinacije s Izraelom o njegovom osiguranju.

Međutim, princ je na izraelsku granicu stigao s više naoružanih stražara nego što je dogovoreno, tvrde izraelski izvori. Dodatnim stražarima nije bio dozvoljen ulazak u Izrael, a Hussein je otkazao posjet.

„Izrael u posljednji trenutak želio nametnuti nove stvari i promijeniti planove kako bi ograničili muslimane,” izjavio je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al-Safadi.

Stoga je jordanski prijestolonasljednik otkazao posjetu iz poštovanja prema vjernicima.

“Džamija al-Aksa i cijela njezina teritorija mjesto su gdje se muslimani mole”, poručio je Safadi.

„Nad njima nema izraelskog suvereniteta. Nalazi se u okupiranom Jerusalemu. Nećemo prihvatiti nikakvu izraelsku intervenciju o ovim pitanjima. ”

Izraelsko-jordanski odnosi bili su zategnuti tokom Netanjahuova mandata. Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi sastao se tri puta sa svojim jordanskim kolegom Safadijem, a ministar odbrane Gantz se navodno sastao s jordanskim kraljem Abdullahom.

Ministar odbrane Benny Gantz rekao je u srijedu na sastanku sa šefovima regionalnih vijeća da su Netanjahuovi loši odnosi s jordanskim kraljem Abdullahom “neuspjeh Netanjahuove vlade u svih 15 godina”.

“Jordan je izraelski strateški partner”, rekao je Gantz, ističući da je židovska država predana sporazumima koje dijeli s Jordanom i da najviše poštuje kralja Abdulaha i jordansku vladu.

“Nažalost, Netanyahuovo ponašanje posljednjih godina nanijelo je značajnu štetu našim odnosima s Jordanom, uzrokujući tako da je Izrael izgubio značajnu odbrambenu, diplomatsku i ekonomsku polugu.”

Izraelski premijer je planirao da se sastane sa prijestolonasljednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom na aerodromu u dvosatnoj posjeti.

Izraelski, Emiratski i Saudijski zvaničnici govorili su o mogućem tajnom sastanku Netanjahua i saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana tokom njegove posjete Emiratima.

“Muhamed bin Salman je spreman za susret”, izjavio je jedan izvor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi izraelski Jerusalem post.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Izrael i Saudijska Arabija nemaju zvanično uspostavljene diplomatske odnose, ali odnosi među državama u posljednje vrijeme postaju sve bliži, posebno u saradnji protiv zajedničke prijetnje i protivnika kojeg vide u Iranu.

Netanjahu i MBS, kako je poznat saudijski prijestolonasljednik, sastali su se u novembru u saudijskom gradu Neomu, iako to nije zvanično potvrđeno.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021