Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Jerusalem Post: Turska ubrzano razvija hipersonično i lasersko oružje

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan drži sliku koja pokazuje kako je Izrael godinama okupirao palestinske teritorije. (AP)

Izraelski Jerusalem Post objavio je kako Turska ubrzano radi na razvoju domaće vojne industrije i postaje neovisna o uvozu oružja. Jerusalem Post tvrdi kako Turska radi na razvoju preciznog hipersoničnog i energetskog tj. laserskog oružja, tako nastojeći tehnološki parirati SAD-u, Izraelu i Kini.

Posljednjih godina Ankara je povećala svoje sposobnosti u sektoru odbrane, velikim ulaganjem u nove dronove i rakete, jer nastoji postići potpunu neovisnost od zapadnih proizvođača. U tu svrhu kupila je ruski sistem S-400 i nastoji da izgradi sopstvene avione, tenkove, dronove, rakete, protubrodske rakete i druge sisteme.

Turska izvozi oružje i koristi ga u sukobima u Iraku, u Siriji i Libiji. Također, gradi vojne baze u zemljama poput Katara i Somalije, nastojeći da postane vodeća vojna sila na Bliskom Istoku, sposobna za projekciju vojne moći u centralnoj Africi i Aziji.

U svom govoru u nedjelju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Turska započinje svemirska ispitivanja raketnog motora na tečno gorivo, izvijestila je državna novinska agencija Anadolu.

Erdogan je pohvalio tehnološku odbrambenu kompaniju Rokestan, za njene sposobnosti i uspjehe. Tečno gorivo koristi i Iran u svojim balističkim raketama.

“Također ćemo nastaviti napore na razvoju raketnih motora s hibridnim pogonom”, rekao je Erdogan. Ovo je “tehnologija gorivih hidrogenskih ćelija velikog kapaciteta”, navodi se u izvještaju. Također je spomenuo GPS prijemnike “za precizno vođenu municiju.”

To jasno ukazuje da se Turska ne bavi svemirom, već masovnim povećanjem odbrambene tehnologije za proizvodnju preciznog oružja koje su napravile zemlje poput Irana, SAD-a i Izraela. Turska kaže da je ova precizno vođena municija sa GPS prijemnicima prvi put proizvedena u zemlji.

Turska prati zapadnjačka, kineska i izraelska dostignuća gradeći minijaturna oružja, hipersonično oružje i „oružje usmjerene energije“ tj. lasersku tehnologiju, kaže se u objavljenom tekstu Jerusalem Posta.

Odbrambena industrija sarađuje direktno s vladom, rekao je Erdogan, dodajući: “Nikad ne prihvatamo proizvode iz inostranstva koje možemo proizvoditi u zemlji.”

Odbrambena industrija vraćena je u život, nadahnuta “slavnim” nasljeđem zemlje, poručio je Erdogan.

Turska sada tvrdi da je jedan od najboljih proizvođača naoružanih dronova. „Naš bespilotni zrakoplov Bayraktar može lako pogoditi ciljeve sa svojim laserski navođenim 230 mm raketama “, navodi se u izvještaju.

Turska koristi svoje dronove protiv terorista PKK u Iraku i protiv protivnika u Siriji i Libiji. Kupci turskih bespilotnih letjelica do sada su bili Ukrajina, Tunis i Katar, međutim, prema izjavama turskih zvaničnika, desetine drugih država zainteresovane su za nabavku.

Sjedinjene Države rijetko izvoze naoružane bespilotne letjelice, pa su zemlje poput Turske i Kine preuzele svjetsko tržište na ovom polju, tvrdi Jerusalem Post.

Izvor: Jerusalem Post

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021