Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Jemenski pobunjenici Huti izvršili napad na saudijski naftni pogon


Zvanični saudijski izvor u ministarstvu energetike rekao je u ponedjeljak da je požar izbio u skladištu za gorivo, na stanici za distribuciju naftnih derivata u sjevernoj Džedi “kao rezultat terorističkog napada projektilom”, izvijestila je saudijska državna novinska agencija (SPA), dok su jemenski pobunjenici Huti, podržani od strane Irana, kasnije tijekom dana preuzeli odgovornost za napad

Izvor je dodao da su vatrogasne ekipe uspjele ugasiti požar i nije bilo povrijeđenih niti žrtava.

Dodaje se da to nije utjecalo na Aramcovu opskrbu kupaca gorivom, objavila je SPA.

Huti su pojačali napade na Saudijsku Arabiju, uglavnom ciljajući južne provincije duž njihove zajedničke granice, ali Džeda je udaljena oko 600 kilometara (370 milja) od granice sa Jemenom.

Yahya Sarie, glasnogovornik oružanog krila Hutija, rekao je da su njihove “raketne snage” gađale distribucijsku stanicu koja pripada saudijskom energetskom gigantu Aramco.

“Quds-2 je precizno pogodila metu, a saudijska vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila pojurila su na pogođeno mjesto”, izjavio je Sarie.

Informacije su objavljene nakon samita zemalja G20, kojem je Saudijska Arabija bila domaćin u virtualnom formatu, i nedugo nakon odlaska američkog državnog sekretara Mikea Pompea, koji je u nedjelju posjetio saudijski grad Neom.

No, TankerTrackers, web stranica za praćenje transporta nafte, pozivajući se na satelitske fotografije kompanije Planet Labs, objavila je da je skladište goriva “napadnuto i brzo ugašeno“.

Sarie je izjavio da je napad izveden u znak odmazde zbog “nastavka agresije i opsade jemenskog naroda” od strane Saudijske vojske, koja predvodi vojnu koaliciju koja podržava međunarodno priznatu jemensku vladu.

Upozorio je strane kompanije koje posluju u Saudijskoj Arabiji “da izbjegavaju vitalne instalacije” koje bi mogle biti meta tekućih operacija.

Saudijska Arabija se, od početka prošle godine, našla na meti napada balističkih raketa i bespilotnih letjelica, uključujući razorni napad na Aramcove objekte na istoku zemlje, u kojem je privremeno obustavljena polovina saudijske proizvodnje sirove nafte.

Napad su izveli Huti, ali Sjedinjene Države tvrde da su bile u pitanju krstareće rakete iz Irana.

Jemen je zahvaćen sukobima, otkako su Huti 2014. godine, preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom, i nastavili napredovati ka sjeveru zemlje.

Kriza je eskalirala kada je vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije intervenirala, kako bi podržala međunarodno priznatu vladu 2015. godine.

Desetine hiljada ljudi, uglavnom civila, ubijeno je, a milioni raseljeni u događajima koje Ujedinjene nacije nazivaju najgorom humanitarnom katastrofom u svijetu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021