Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

‘Izvrsne’ veze između Turske i Pakistana mogu još više napredovati, kaže turski ministar vanjskih poslova

Ministri vanjskih poslova Turske i Pakistana, Mevlut Čavušoglu i Shah Mehmood Qureshi (Fotografija: Twitter)

“Izvrsne” veze između Turske i Pakistana nastavit će se poboljšavati u narednom razdoblju, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu tijekom dvodnevnog posjeta Islamabadu.

U objavi na Twitteru Čavušoglu je prenio pozdrave i najbolje želje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pakistanskom predsjedniku Arif-ur-Rehmanu Alviju.

“Pakistan je naš drugi dom”, napisao je ministar vanjskih poslova, dodajući kako je u Islamabadu radi produbljivanja “izvrsnih odnosa”.

Čavušoglu je također rekao da će s ponosom zadržati nagradu Hilal-e Pakistan, koju je imao čast primiti tijekom posjeta, dijeleći: “# Turska-Pakistan Dosti Zindabad!” što znači “Živjelo tursko-pakistansko prijateljstvo”.

Turska i Pakistan održavaju blisko uspostavljene odnose koji traju decenijama. Povrh političke i ekonomske saradnje između nacija, mnoge turske humanitarne agencije, uključujući Tursku agenciju za saradnju i koordinaciju (TIKA), djeluju u zemlji i pružaju pomoć onima kojima je potrebna.

Tijekom Erdoganove posjete Pakistanu u februaru 2020. godine, dvije zemlje su potpisale niz memoranduma o razumijevanju (MoU) s ciljem jačanja bilateralne trgovine, gospodarskog angažmana, komunikacije i kulturnih veza.

Obim trgovine između Pakistana i Turske porastao je s oko 600 miliona dolara (4,5 milijardi TL) na 800 miliona USD tijekom posljednjih pet godina.

Čavušoglu je također održao sastanak sa svojim pakistanskim kolegom Šahom Mehmoodom Kurešijem, tijekom kojeg su dvojica ministara razgovarali o bilateralnim vezama kao i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Pristajući na obavezu zajedničke strategije u zaštiti svojih bilateralnih interesa, ministri su izrazili zabrinutost zbog porasta islamofobije širom svijeta.

Nakon bilateralnog sastanka ministara, održan je sastanak između delegacija dvije zemlje.

Nakon sastanka, Čavušoglu je na svom Twitter nalogu objavio da su dvije zemlje razgovarale o mapi puta koja sadrži 71 tačku za jačanje odnosa, povećanje bilateralne trgovine bliže stvarnom potencijalu i povećanje saradnje na polju odbrambene industrije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021