Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Izvještaji: Haftar duguje 150$ miliona dolara ruskoj Wagner grupi, da li će uslijediti raskol?

Ruski Wagner plaćenici

Pojedinosti spora između Halife Haftara i ruske privatne vojne grupe Wagner Group pokazuju finansijska i vojna pitanja koja nisu riješena između dvije strane, navodi se u izvještaju Arabic Posta.

Arabic Post je izvijestio kako je vojni izvor blizak Haftaru rekao da pučista Haftar i dalje nije isplatio dug od 150 miliona dolara, od prošle godine prema ruskoj Wagner grupi. Ruski Wagner godinama regrutuje plaćenike koji se bore uz Haftarove milicije u ratu protiv međunarodno priznate vlade.

Izvor je rekao da se Haftar suzdržao od plaćanja ugovora, ne zato što mu je nedostajalo novca, već zato što Rusi nisu ispoštovali ugovor.

Izvor je rekao da su plaćenici Wagner grupe radili tehničku podršku, obuku, ograničene borbene operacije, cyber-sigurnost i druge misije nakon što su se povukli s frontova oko Tripolija, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin negirao da su Rusi na terenu u Libiji.

Arabic Post izvještava da izvor navodi da su čelnici unutar Haftarovih snaga bili u stalnim sporovima s ruskim plaćenicima Wagner grupe, posebno nakon najnovije ofanzive snaga GNA na gradove uz obalu zapadne regije, što je dovelo do gubitka sedam gradova u 24 sata i pokazalo sve neučinkovitosti plaćenika Wagner Grupe.

“Wagner grupa u posljednje vrijeme dovodi – ne tako iskusne borce – iz Sirije, Bjelorusije i Srbije. To se dogodilo nakon sporazuma Rusije i Turske i nakon što je Putin odbacio da se Rusi bore u Libiji.” Izvor je dodao da su se Haftarovi komandanti žalili na neučinkovitost i neiskustvo Wagnerovih plaćenika – novaka.

Izrazili su zaprepašćenje zbog nedostatka akcije plaćenika Wagnera, posebno zbog nedostatka tehnološke odbrane protiv bespilotnih letjelica GNA, koje sada dominiraju nad nebom u zapadnoj Libiji.

Plaćenici Wagner grupe, prema Arab Postu, nalaze se u Tarhouni i Qasir Bengashiru u južnom dijelu Tripolija sa snajperistima i borcima, i u lukama Tobruk i Derna, pomažući u logistici, artiljeriji i podršci bespilotnim letjelicama.

Dodaje se da je prema ruskim medijima najmanje 35 smrtnih slučajeva među ruskim plaćenicima u Libiji, koje se bore uz Haftarove milicije.

Ukoliko pogledamo stanje na terenu Libije posljednjih mjeseci, Turska se pokazala daleko bolja u vođenju hibridnog rata u odnosu na Rusiju, UAE i Egipat.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021