Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Izvedeni zračni udari u blizini centra libijskog grada Ubarija

Lokalni libijski zvaničnik kaže da AFRICOM (američka vojna komanda za Afriku) vjerovatno stoji iza zračnih napada u kojima su gađane različite tačke u blizini centra grada

Prema izjavi lokalnog zvaničnika, izvedena su četiri zračna napada na grad Ubari, na jugu Libije.

Napadi su ciljali različite tačke u blizini centra grada, rekao je zvaničnik koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, jer nije bio ovlašten davati izjave za medije.

Prema izvoru, prvi zračni udar dogodio se u 4 ujutro po lokalnom vremenu (02:00 GMT), a posljednji u 7:00 (05:00 GMT).

Još uvijek nije bilo zvaničnih saopštenja libijske vlade u vezi sa zračnim napadima.

Lokalni zvaničnik je, međutim, rekao da vojna komanda Sjedinjenih Država za Afriku (AFRICOM) vjerovatno stoji iza zračnih udara budući da su u prošlosti izvršavali slične napade u gradu.

Pentagon je 24. marta 2018. objavio da su u zračnim udarima ubijena dva militanta u blizini Ubarija, koji su izvedeni pod komandom AFRICOM-a.

AFRICOM je također 25. jula 2018. godine preuzeo odgovornost za likvidaciju 11 militanata Al-Kaide u zračnim udarima bespilotnih letjelica, u kojima je, prema saopštenju, rečeno da je gađana pokretna meta u gradu Al-Uweinat u blizini Ubarija.

Ubari, koji se nalazi 964 km južno od Tripolija, drugi je po veličini grad u južnoj Libiji nakon Sabhe, a Tuarezi čine veliku većinu populacije stanovništva.

U njemu se nalazi naftno polje Sharara, koje je najveće u zemlji, i nalazi se pod kontrolom snaga odanih pučističkom generalu Halifi Haftaru.

Rusija ne želi povući svoje plaćenike iz Sirta

Libijska vojska pod komandom odlazeće Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) saopštila je u petak da je zabilježila povratak plaćenika iz ruske grupe Wagner i sudanskog Janjaweeda u grad Sirte u centralnoj regiji, nakon što su se prije nekoliko dana povukli nekoliko kilometara izvan grada.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Glasnogovornik Operativne sobe Sirte-Jufra, brigadni general Abdelhadi Drah, izjavio je da su zabilježili dolazak 12 autobusa sa plaćenicima Wagnera i sudanskih Janjaweed milicija, kako ulaze u zračnu bazu Al-Gardabiya, dodajući da su se plaćenici vratili na svoje prethodne položaje u kampu Al-Jalit.

“Pro-Haftarovi plaćenici bili su se povukli 6 kilometara izvan Sirtea, ali su se vratili u petak nakon što je završena sjednica Predstavničkog doma za dodjelu povjerenja Vladi nacionalnog jedinstva,” izjavio je Drah, rekavši da je ovo kršenje sporazuma o prekidu vatre koji je postigla Zajednička vojna komisija 5 + 5.

Ruski i sudanski plaćenici su viđeni kako napuštaju Sirte prije sjednice Predstavničkog doma prošlog ponedjeljka, kada je izglasano povjerenje Vladi nacionalnog jedinstva sa većinom glasova od 132 poslanika.

Izvor: AA

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021