Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izraelski premijer se priprema za zvaničnu posjetu Egiptu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se s egipatskim predsjednikom Abdel Fattah el-Sisijem u New Yorku 2017. godine (Fotografija: AFP)

‘Netanyahu planira posjetiti Kairo u narednim sedmicama radi rješavanja ekonomskih pitanja,’ prenosi izraelski list Maariv

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se priprema za službenu posjetu Egiptu, u narednih nekoliko sedmica, kako bi se sastao s egipatskim predsjednikom Abdel-Fattah al-Sisijem, objavio je u ponedjeljak izraelski list Maariv.

Očekuje se da će Netanjahuova posjeta Kairu biti održana “u narednim sedmicama”, navodi se.

“Planiran je bilateralni sastanak ekonomskih delegacija Izraela i Egipta, na kojem će se razgovarati o zajedničkim ekonomskim projektima i unapređenju poslovnog odnosa dvije zemlje”, prenosi Maariv.

Ni egipatske ni izraelske vlasti nisu službeno komentarisale objavljene informacije.

Pod Sisijevom vladavinom, vojna saradnja s Izraelom na Sinaju dosegla je nivo bez presedana, a obje zemlje su militante povezane s Islamskom državom i Al-Kaidom na Sinajskom poluostrvu prepoznale kao zajedničku prijetnju.

Dok su egipatske snage tamo vodile borbe na terenu, Izrael je pružao ključne informacije u protuterorističkoj operaciji.

Sisi je također igrao važnu ulogu kao posrednik u krvavom sukobu između Hamasa i Izraela u Gazi.

Kada je Sisi upitan da li je sigurnosna saradnja s Izraelom bliža nego ikad u prošlosti, kada su Egipat i Izrael bili neprijatelji, odgovorio je, “To je tačno, s Izraelcima imamo širok spektar saradnje.”

Izrael i Egipat zaključili su mirovni sporazum 1979. godine.

Prema objavljenim informacijama izraelskog lista, Netanjahu i Sisi su se u maju 2018. godine tajno sastali u Egiptu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021