Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izraelski ministar upozorava na rat ako se Biden vrati iranskom nuklearnom sporazumu

Izraelski ministar Tzachi Hanegbi

„Ako Biden ostane pri toj politici, na kraju će doći do nasilne konfrontacije između Izraela i Irana“, upozorio je ministar.

Stav demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena o iranskom nuklearnom sporazumu mogao bi dovesti do rata između Izraela i Irana, upozorio je izraelski ministar Tzachi Hanegbi.

Biden je već davno otvoreno rekao da će se vratiti nuklearnom sporazumu“, rekao je Hanegbi.

To vidim kao nešto što će dovesti do konfrontacije između Izraela i Irana.“

Hanegbi je rekao da ga ne brine pobjeda Bidena na većini polja, uključujući područje izraelskih naselja, ali Iran je eklatantna iznimka.

Ministar je za News Channel 13 rekao da su on, premijer Benjamin Netanjahu i većina Izraelaca iranski sporazum, koji je Obamina administracija potpisala 2015. godine, vidjeli kao “zabludu – i –omalovažavanje“.

Ako Biden ostane pri toj politici, na kraju će doći do nasilne konfrontacije između Izraela i Irana“, upozorio je ministar.

Hanegbi je rekao da deklarirani cilj američkog predsjednika Donalda Trumpa da pregovara o sporazumu sa Iranom nije isti, jer bi to bio “drugačiji sporazum koji bi on forsirao maksimalnim sankcijama i pritiskom“.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove i odbranu Knesset Zvi Hauser (Derech Eretz) zauzeo je optimističniji pristup. Hauser je bio sekretar kabineta tijekom Bidenova mandata kao potpredsjednika, i rekao je da poznaje Bidenov stav i da je pravi prijatelj Izraela.

Pretpostavljam da će čak i ako se iranski sporazum obnovi … biti bolji od prethodnog“, rekao je u četvrtak za Army Radio.

Postoji široka saglasnost da je imao značajne rupe kada su u pitanju interesi slobodnog svijeta.“

Hauser je rekao da se Bliski istok promijenio otkako je Biden napustio ured 2016.

Ovo je Bliski istok u kojem je Iran mnogo opasniji, u kojem su njegovo oružje i tehnologija puno precizniji i mnogo ubojitiji … To nije samo problem Izraela, već problem cijelog svijeta. “

Iako Biden i Trump mogu imati različite načine postizanja sporazuma s Iranom, Hauser je rekao da je rezultat najvažniji: “Ograničava li Iran i sprječava li ga da dobije nuklearno oružje?

Hauser je tvrdio da “danas svi shvaćaju da sporazum nije dovoljan da spriječi” Iran da razvije nuklearno oružje, a “zemlje slobodnog svijeta znaju da je ovo njihov test” – da spriječe Teheran u tome.

Nuklearni Iran pokrenuo bi utrku u naoružanju, u kojoj bi Saudijska Arabija, Turska i Egipat razvili vlastito nuklearno oružje, upozorio je Hauser.

Niko ne vidi ponašanje Irana, koji stvara nestabilnost na Bliskom istoku, i smatraju da je ispravno pustiti ih da pobijede“, dodao je.

Ni Amerikanci ni Izrael neće dopustiti nuklearni Iran.”

U međuvremenu, predsjednik Knesseta Yariv Levin rekao je za The Jerusalem Post da Trumpov poraz neće biti čimbenik u odluci kada će Netanjahu pokrenuti izbore.

Mislim da to ne bi bilo relevantno razmatranje“, rekao je Levin.

Iranski nuklearni sporazum (JCPOA) je potpisan 2015. između Irana i stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države) i Evropske unije.

Dogovorom se od Irana traži da smanji svoj nuklearni program i ozbiljno smanji svoje rezerve uranijuma u zamjenu za ublažavanje sankcija, uključujući ukidanje embarga na oružje pet godina nakon usvajanja sporazuma.

2018. američki predsjednik Donald Trump najavio je jednostrano povlačenje Sjedinjenih Država iz sporazuma, što je na kraju dovelo do toga da je Iran postepeno suspendovao neke od svojih obaveza povezanih sa JCPOA.

Izvor: Jerusalem post

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021