Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Izraelski istraživački centar: Uloga Turske u Libiji prijeti interesima Tel-Aviva

Plan istočno-mediteranskog plinovoda (EMPP) koji je presječen sporazumom između Libije i Turske

Izraelski institut za istraživanje nacionalne sigurnosti (INSS) objavio je da pobjeda koju je postigla Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) u Libiji prijeti interesima izraelskih vlasti

U izvještaju, INSS kaže da nedavni napredak međunarodno priznate GNA uz podršku Turske “signalizira dominaciju Ankare među vanjskim silama koje žele utjecati na slabo naseljenu, ali naftom bogatu državu”.

„Turska se pojavljuje kao ključni arbitar u libijskom sukobu i konačno bi mogla da ostvari dodatni regionalni uticaj u sa svih strana opkoljenoj severnoafričkoj zemlji“, dodaje se u studiji.

„Napori Turske da pomogne GNA trebaju se shvatiti u širem regionalnom kontekstu. Njihov odnos s GNA, a posebno pomorski sporazum o razgraničenju, opstruirat će planove za izgradnju istočno-mediteranskog plinovoda, koji je bio predviđen za izvoz prirodnog gasa iz Izraela preko Kipra i Grčke i dalje ka Evropi “, upozorio je INSS, pozivajući se na sporazume potpisane između GNA i Turske krajem prošle godine.

Prošle sedmice, GNA je objavila da je potpuno razbijena opsada Tripolija od strane Haftarovih milicija, kako je ponovo pokrenuta proizvodnja na svim većim naftnim poljima, koja su ranije bila okupirana od strane Haftarovih milicija.

INSS je rekao da će kontrola GNA nad libijskom naftom značiti „značajnu ekonomsku korist za Tursku jer joj nedostaju sopstveni energetski resursi i vjerovatno će osigurati unosne ugovore turskim kompanijama za pomoć u obnovi Libije.“

„Iako se razvoj u Libiji obično ne odnosi direktno na Izrael“, pojašnjava se u izvještaju, „uspostavljeno tursko prisustvo u sjevernoafričkoj zemlji zahtijeva veliku pažnju kreatora politike.“ Postupci Ankare, dodao je INSS, “imali bi značajne regionalne implikacije slabljenjem evoluirajućeg tabora Grčka-Kipar-Egipat-Izrael”.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021