Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Izraelska studija: Rastuća moć turske mornarice mogla bi ugroziti Izrael

Ratni brodovi turske mornarice

Turska pomorska snaga sve je veća briga za Izrael dok Ankara jača svoje pomorske kapacitete kako bi postigla regionalnu dominaciju, upozorava izraelski istraživački centar

Turska pomorska snaga raste i predstavlja potencijalnu prijetnju i budući izazov za Izrael, upozorava nova izraelska studija. Turska mornarica sada je najjača pomorska sila u regiji, kaže izraelski Centar za istraživanje pomorske politike i strategije u svojoj godišnjoj procjeni.

Turska pomorska strategija mijenja se jer se zemlja više ne fokusira na svoje veze s NATO savezom, napisao je pukovnik (rez.) Shlomo Guetta u studiji Univerziteta u Haifi. Umjesto toga, Ankara gradi mornaricu koja karakterizira regionalnu silu i koja može izvršavati operacije na velikim udaljenostima, zaključuje Guetta.

Ilustracija višenamjenskog amfibijskog broda TCG Anadolu

Analiza ističe ključne komponente turske pomorske moći koje su od posebne zabrinutosti. Ankara modernizuje podmorničku flotu sa šest naprednih podmornica koje će biti dovršene u narednim godinama. Sve u svemu, očekuje se da će turska mornarica dobiti 12 do 14 modernih podmornica, što joj daje očitu prednost u odnosu na Izrael.

Turska također gradi višenamjenske fregate i korvete i naoružava ih domaćim protubrodskim raketama Atmaca i Harpoon, napominje studija.

Turska razvija nove udarne spobonosti

Paralelno s tim, turska mornarica jača svoje amfibijske udarne snage i sposobnost intervencije, kaže Guetta. Glavni projekat na ovom polju je izgradnja TCG Anadolu, amfibijskog jurišnog broda koji može poslužiti kao laki nosač aviona.

Američki vojni stručnjak Richard Parley procijenio je da će novi ratni brod Turskoj ponuditi neviđene amfibijske udarne sposobnosti u Crnom moru i istočnom Mediteranu, kaže se u studiji.

Nova turska fregate Istanbul klase, smanjenog radarskog odraza, ove godine je prvi put porinuta u vodu

Pored toga, Turska proizvodi vlastito oružje i vojnu opremu, uključujući napredne krstareće rakete sa dometom od nekoliko stotina kilometara. Sve u svemu, Ankara se preusmjerava na lokalnu proizvodnju pomorskih sredstava i oslanja se na njemačku stručnost za izgradnju podmornica i drugih plovila.

Posljednjih godina Turska je održala ogromne pomorske vježbe s preko 100 brodova i desetinama aviona, kaže se u studiji. Sada bi se turska mornarica sigurno trebala smatrati mornaricom koja može djelovati na otvorenim morima, dalje od svojih obala, napisao je Guetta.

Analiza napominje da turske pomorske snage imaju ograničeno operativno iskustvo, ali su stekle dragocjenu stručnost kroz obuku s američkom mornaricom.

Da li će se Turska suprostaviti Izraelu?

Studija zaključuje da pomorska sila Turske za sada uglavnom prijeti tradicionalnim regionalnim rivalima, a posebno Grčkoj i Egiptu. Međutim, upozorava da bi i Izrael trebao ozbiljno razmotriti potencijalnu prijetnju.

Guetta ukazuje na ekonomske interese Turske na moru, temeljno neprijateljstvo prema Izraelu i  žudnju sadašnje AKP vlade za moći i slavom, što su faktori od posebne zabrinutosti za Izrael.

S obzirom na ovisnost Izraela o pomorskom izvozu, Jerusalem ne smije zanemariti impresivan mornarički arsenal Ankare, kaže on.

Prije svega, jedna ranija studija upozorila je da bi Turska mogla izravno intervenirati u sljedećem sukobu između Izraela i Hamasa u Gazi. Regionalne ambicije turske vlade čine budući sukob uglavnom neizbježnim, predviđa se u studiji.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021