Connect with us

Hi, what are you looking for?

Borbeni avioni izraelskog ratnog zrakoplovstva F-15 lete kroz izraelski zračni prostor. (Fotografija: IDF/Twitter)

Bliski istok

Izrael vrši finalne pripreme za napad i odbranu od Irana

Izraelsko ratno zrakoplovstvo nedavno je učestvovalo u velikoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti svojih borbenih aviona F-35, i jača protuzračnu odbranu protiv krstarećih raketa i bespilotnih letjelica


Tokom najnovije vježbe izraelsko ratno zrakoplovstvo rasporedilo je više vrsta aviona, uključujući borbene avione F-15 i F-16, avione za dopunu goriva u vazduhu i avione za elektronsko ratovanje. Ključni ciljevi izraelskih pilota bili su obuka u nepoznatom krajoliku i unaprijeđenje vještina leta na velikim udaljenostima, izjavio je jedan visoki oficir izraelske vojske (IDF).

Ratni scenariji koji se uvježbavaju u Grčkoj relevantni su za sukob sa Iranom i njegovim posredničkim grupama, napisao je vojni analitičar Ron Ben-Yishay za izraelski portal Ynet.

Važno je da su avioni izraelske vojske, koji su letjeli za Grčku, prelazili sličnu udaljenost od one između Izraela i iranskog nuklearnog postrojenja u Natanzu, navodi se u tekstu izraelskog vojnog analitičara.

Štaviše, avioni su točili gorivo u zraku i simulirali udare na ciljeve na grčkoj teritoriji prije slijetanja u lokalnu zračnu bazu.

Let u drugoj zemlji također je omogućio izraelskim pilotima da se bore u različitim vremenskim uslovima, dodaje se u izvještaju. Vježba je pružila pilotama priliku da izađu iz zone komfora i izvršavaju misije u stranom okruženju, kao što je to slučaj tokom rata, izjavio je zapovjednik izraelskog ratnog zrakoplovstva za izraelski portal Ynet.

Izrael radi na povećanju doleta borbenih aviona F-35

Izraelska odbrambena industrija naporno radi na poboljšanju sposobnosti stelt borbenih aviona F-35. Izraelski inženjeri trenutno dizajniraju nove spremnike za gorivo, koji bi omogućili naprednom avionu dolet do Irana i povratak u Izrael bez dopune goriva.

Tri nova borbena aviona F-35I “Adir” sletjela su nedavno u zračnu bazu Nevatim na jugu Izraela. (Fotografija: Israel Defense Forces/Twitter)

Prema stranim izvorima, prosječni domet leta izraelskih F-35 je 1.600 kilometara, ovisno o uvjetima leta i municiji koja se koristi u određenim misijama. Cilj nove nadogradnje je značajno pojačati domet udara aviona.

Vojni izvori dodali su da je postignut veliki napredak u razvoju raketa, izraelske proizvodnje, za upotrebu na borbenim platformama F-35. Oni će uskoro biti opremljeni nekom od najsofisticiranijih municija na svijetu kako bi se dodatno pojačala njihova vatrena snaga, navodi se u izvještaju.

U međuvremenu, izraelska vojska radi na novim planovima za udare na iranske nuklearne objekte. Očekuje se da će vojni zvaničnici ove godine predstaviti prijedloge izraelskim čelnicima.

Jedinica za elektronsko ratovanje IDF-a protiv iranske prijetnje dronovima

Jedinica za elektronsko ratovanje izraelske vojske (IDF) razvija napredne sposobnosti za ometanje i neutralisanje neprijateljskih dronova. Najnovija otkrića na ovom polju dolaze dok Iran predstavlja nove bespilotne letjelice za koje tvrdi da mogu pogoditi ciljeve unutar Izraela.

Inženjeri IDF-a proizvode “elektronsku željeznu kupolu” za blokiranje napada dronovima, rekao je viši oficir u jedinici za elektroničko ratovanje za izraelski list Makor Rishon. Hezbolah, Hamas i druge grupe poboljšavaju svoje bespilotne letjelice, ali izraelska stručnost na tom polju još uvijek je nekoliko koraka ispred, dodao je u svojoj izjavi.

U međuvremenu, Iran je nedavno predstavio nove bespilotne letjelice dometa većeg od 1.000 kilometara. Ovi dronovi mogu pogađati ciljeve u Izraelu, kao i američke i savezničke ciljeve drugdje u regiji, rekao je iranski ministar odbrane Amir Hatami.

Teheran je također predstavio male dronove koji mogu djelovati u “rojevima”, što predstavlja veliki izazov za izraelsku vojsku.

Istaknuto je da Izrael pojačava svoju protuzračnu odbranu kako bi se suprotstavio sofisticiranijim prijetnjama, uključujući iranske dronove i krstareće rakete, koje bi mogle biti potencijalno iskorištene u odmazdi protiv Izraela.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Kao i prošle godine, arapski blok predvođen Saudijskom Arabijom, UAE i Egiptom sudjeluje u vojnim vježbama u istočnom Mediteranu, koje se smatraju usmjerenim protiv...

Analize i mišljenja

Ruski plaćenici Wagnera, koji su okupirali libijska naftna polja, ostavili su francusku naftnu kompaniju Total bez ratnog plijena. Pobunjeničke grupe, bliske Moskvi, izvele su...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021