Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izrael vrši finalne pripreme za napad i odbranu od Irana

Borbeni avioni izraelskog ratnog zrakoplovstva F-15 lete kroz izraelski zračni prostor. (Fotografija: IDF/Twitter)

Izraelsko ratno zrakoplovstvo nedavno je učestvovalo u velikoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti svojih borbenih aviona F-35, i jača protuzračnu odbranu protiv krstarećih raketa i bespilotnih letjelica


Tokom najnovije vježbe izraelsko ratno zrakoplovstvo rasporedilo je više vrsta aviona, uključujući borbene avione F-15 i F-16, avione za dopunu goriva u vazduhu i avione za elektronsko ratovanje. Ključni ciljevi izraelskih pilota bili su obuka u nepoznatom krajoliku i unaprijeđenje vještina leta na velikim udaljenostima, izjavio je jedan visoki oficir izraelske vojske (IDF).

Ratni scenariji koji se uvježbavaju u Grčkoj relevantni su za sukob sa Iranom i njegovim posredničkim grupama, napisao je vojni analitičar Ron Ben-Yishay za izraelski portal Ynet.

Važno je da su avioni izraelske vojske, koji su letjeli za Grčku, prelazili sličnu udaljenost od one između Izraela i iranskog nuklearnog postrojenja u Natanzu, navodi se u tekstu izraelskog vojnog analitičara.

Štaviše, avioni su točili gorivo u zraku i simulirali udare na ciljeve na grčkoj teritoriji prije slijetanja u lokalnu zračnu bazu.

Let u drugoj zemlji također je omogućio izraelskim pilotima da se bore u različitim vremenskim uslovima, dodaje se u izvještaju. Vježba je pružila pilotama priliku da izađu iz zone komfora i izvršavaju misije u stranom okruženju, kao što je to slučaj tokom rata, izjavio je zapovjednik izraelskog ratnog zrakoplovstva za izraelski portal Ynet.

Izrael radi na povećanju doleta borbenih aviona F-35

Izraelska odbrambena industrija naporno radi na poboljšanju sposobnosti stelt borbenih aviona F-35. Izraelski inženjeri trenutno dizajniraju nove spremnike za gorivo, koji bi omogućili naprednom avionu dolet do Irana i povratak u Izrael bez dopune goriva.

Tri nova borbena aviona F-35I “Adir” sletjela su nedavno u zračnu bazu Nevatim na jugu Izraela. (Fotografija: Israel Defense Forces/Twitter)

Prema stranim izvorima, prosječni domet leta izraelskih F-35 je 1.600 kilometara, ovisno o uvjetima leta i municiji koja se koristi u određenim misijama. Cilj nove nadogradnje je značajno pojačati domet udara aviona.

Vojni izvori dodali su da je postignut veliki napredak u razvoju raketa, izraelske proizvodnje, za upotrebu na borbenim platformama F-35. Oni će uskoro biti opremljeni nekom od najsofisticiranijih municija na svijetu kako bi se dodatno pojačala njihova vatrena snaga, navodi se u izvještaju.

U međuvremenu, izraelska vojska radi na novim planovima za udare na iranske nuklearne objekte. Očekuje se da će vojni zvaničnici ove godine predstaviti prijedloge izraelskim čelnicima.

Jedinica za elektronsko ratovanje IDF-a protiv iranske prijetnje dronovima

Jedinica za elektronsko ratovanje izraelske vojske (IDF) razvija napredne sposobnosti za ometanje i neutralisanje neprijateljskih dronova. Najnovija otkrića na ovom polju dolaze dok Iran predstavlja nove bespilotne letjelice za koje tvrdi da mogu pogoditi ciljeve unutar Izraela.

Inženjeri IDF-a proizvode “elektronsku željeznu kupolu” za blokiranje napada dronovima, rekao je viši oficir u jedinici za elektroničko ratovanje za izraelski list Makor Rishon. Hezbolah, Hamas i druge grupe poboljšavaju svoje bespilotne letjelice, ali izraelska stručnost na tom polju još uvijek je nekoliko koraka ispred, dodao je u svojoj izjavi.

U međuvremenu, Iran je nedavno predstavio nove bespilotne letjelice dometa većeg od 1.000 kilometara. Ovi dronovi mogu pogađati ciljeve u Izraelu, kao i američke i savezničke ciljeve drugdje u regiji, rekao je iranski ministar odbrane Amir Hatami.

Teheran je također predstavio male dronove koji mogu djelovati u “rojevima”, što predstavlja veliki izazov za izraelsku vojsku.

Istaknuto je da Izrael pojačava svoju protuzračnu odbranu kako bi se suprotstavio sofisticiranijim prijetnjama, uključujući iranske dronove i krstareće rakete, koje bi mogle biti potencijalno iskorištene u odmazdi protiv Izraela.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021