Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izrael tvrdi da je preostalo 6 mjeseci prije nego se svijet suoči sa nuklearno sposobnim Iranom

Izraelski ministar energetike Yuval Steinitz

Ministar energetike Yuval Steinitz rekao je da je Trumpova administracija “ozbiljno oštetila iranski nuklearni projekat i cijelu izgradnju snaga”.

Izraelski ministar energetike rekao je u utorak da će Iranu trebati oko šest mjeseci da proizvede dovoljno fisivnog materijala za jednu nuklearnu bombu, što je vremenski rok gotovo dvostruko duži od predviđenog od strane novog američkog državnog sekretara iz Bidenove administracije.

Izrael je oprezan zbog namjere Bidenove administracije da ponovo uđe u iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine i već se dugo protivi sporazumu. Washington tvrdi da je povlačenje prethodne Trumpove administracije iz sporazuma imalo efekat bumeranga, potaknuvši Iran da napusti ograničenja njegovih nuklearnih aktivnosti.

Govoreći prošlog mjeseca, dan prije nego što je preuzeo dužnost američkog državnog sekretara, Antony Blinken rekao je da je takozvani rok, u kojem bi Iran mogao pojačati obogaćivanje urana do čistoće dovoljne za proizvodnju nuklearne bombe, smanjen sa perioda dužeg od godinu dana na svega tri do četri mjeseca.

Rekao je da je svoje izjave zasnivao na informacijama iz javnih izvještaja. No, izraelski ministar energetike Yuval Steinitz, u radijskom intervjuu, rekao je da je Trumpova administracija “ozbiljno oštetila iranski nuklearni projekt i cijelu izgradnju snaga”.

“Što se tiče obogaćivanja, [Iranci] su u situaciji da to postignu u roku od pola godine ako učine sve što je potrebno”, izjavio je izraelski ministar za državni televizijski kanal.

“Što se tiče nuklearnog oružja, rok je oko jedne ili dvije godine. “

Iran, koji poriče razvoj nuklearnog oružja, nedavno je ubrzao sa svojim kršenjem sporazuma, što je počelo od 2019. godine kao odgovor na povlačenje SAD-a iz sporazuma i ponovno uvođenje sankcija protiv Irana.

Posljednje tromjesečne procjene nuklearnog nadzornog tijela UN-a u novembru pokazuju da je iranska zaliha obogaćenog uranija porasla na 2,4 tone, što je deset puta više od dozvoljene količine prema nuklearnom sporazumu.

Od tada je Iran počeo obogaćivati ​​uranijum veće čistoće, vraćajući se na 20% procenata dostignutih prije sporazuma. Nuklearnim sporazumom je postavljena granica od 3,67%, što je daleko ispod 90% procenata koliko je potrebno za nuklearno oružje.

Prema tom sporazumu, Iranu su ukinute sankcije i dobio je veći pristup svjetskoj ekonomiji, no, Teheran je morao prihvatiti mjere koje preveniraju razvoj nuklearnog oružja.

Izvor: Jpost

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021