Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izrael optužio Hamas da je elektronski ometao Iron Dome: Koja je uloga Turske?

Izraelsko ministarstvo odbrane je testiralo nadograđenu verziju sistema protivraketne odbrane Iron Dome u januaru 2020. godine (Foto: Izraelsko ministarstvo odbrane)

Izraelska vojska tvrdi da je uništila toranj u Gazi, u kojem se nalazila medijska kuća Associated Press, jer ga je Hamas koristio kao lokaciju za elektronsko ratovanje, ometajući izraelske sisteme Iron Dome


Izraelski ambasador Gilad Erdan u SAD-u objavio je svoje saopćenje u utorak, dan nakon sastanka s predsjednikom uprave medijske kuće AP, Garyjem Pruittom i potpredsjednikom Ianom Phillipsom u sjedištu agencije u New Yorku.

Izraelsko uništavanje zgrade od 12 spratova, u kojoj je u maju boravila i katarska medijska kuća Al Jazeera, u ratu protiv Hamasa izazvalo je međunarodne osude i pozive izraelskog saveznika SAD-a da se zaštite novinari.

Poznata zgrada al Jalaa u Gazi je evakuirana, nakon što je njen vlasnik dobio upozorenje prije zračnih udara 15. maja.

U saopćenju na Twitteru, ambasador Erdan tvrdi da je rekao rukovodiocima AP-a da je Hamas zgradu koristio za ometanje izraelskog PZO sistema Iron Dome, koji je presretao stotine dolazećih raketa koje su Palestinci ispalili tokom borbi.

“Izraelske vlasti tvrde da je zgrada u kojoj je smješten naš biro uništena zbog prisustva Hamasa koji je predstavljao hitnu prijetnju. Još nismo dobili dokaze koji bi potkrijepili ove tvrdnje”, navodi AP u priopćenju.

“AP nastavlja pozivati na objavljivanje svih dokaza koje Izraelci imaju kako bi činjenice bile javne.”

Izraelska vojska je saopćila da je cilj zračnih udara na metu “bio umanjiti ove neprijateljske sposobnosti, uključujući uništavanje posebne opreme i sprečavanje njihove upotrebe tokom operacije.” Zračni udar je osmišljen na način da sruši zgradu kako bi se osiguralo uništavanje Hamasove opreme, tvrdi izraelske vojska.

Hamas koristi tajnu bazu za kibernetičko ratovanje u Turskoj

Hamas je u Turskoj uspostavio tajno sjedište za izvođenje cyber rata i kontraobavještajnih operacija, prema informacijama zapadnih obavještajnih službi, objavio je britanski The Times.

Sjedište u Istanbulu uspostavljeno je prije otprilike dvije godine i odvojeno je od Hamasovih službenih ureda u gradu, koji se uglavnom bave koordinacijom i finansiranjem, prema zapadnim obavještajnim izvorima.

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, sa šefom Hamasa, Ismailom Hanijehom (Fotografija: Predsjednička press služba / AP)

Izvještaj Timesa navodi da cyber bazom Hamasa u Istanbulu upravlja Hamasov zvaničnik Samakh Saraj iz Gaze, koji uglavnom izvještava Jahju Sinwara, trenutnog vođu grupe.

„Koordinira cyber-operacije protiv neprijatelja Hamasa u arapskom svijetu, uključujući suparničku Palestinsku upravu sa sjedištem u Gazi, i ambasade zemalja poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata smještenih na Bliskom Istoku i u Evropi. I na kraju, vrši nadzor, a u nekim slučajevima i ispitivanje onih iz Hamasovih redova osumnjičenih za nelojalnost “, navodi se u izvještaju Timesa.

Prošlog augusta, izvještaj koji je objavio britanski The Telegraph potvrdio je da Turska dala pasoše starijim operativcima Hamasa. Telegraph navodi da je imao uvid u dokumente koji pokazuju da je barem jedan od 12 starijih članova Hamasa u Turskoj dobio tursko državljanstvo.

Nezvanična turska hakerska grupa tvrdila je da je hakirala izraelske protivraketne sisteme Iron Dome, Arrow 3

Prema pisanju turskih medija, turska hakerska grupa pod nazivom Ayyıldız Team, hakirala je u prošlosti izraelski odbrambeni sistem Iron Dome. Tim je navodno hakirao i softver izraelskog protivbalističkog sistema Arrow 3, za koji se zna da je opremljen nenadmašnim sistemom zaštite.

Prethodno je i BBC objavio kako je imao uvid u dokaze koji, čini se, potvrđuju da su hakeri ukrali nekoliko vojnih dokumenata od dvije kompanije, u vlasništvu izraelske vlade, koje su radile na razvoju sistema protivraketne odbrane Iron Dome. Međutim, u izvještaju BBC-a kineski hakeri se navode kao glavni osumnječeni za ovaj hakerski upad.

Dokumenti, koji su navodno ukradeni od izraelskih kompanija, prema navodima BBC-a odnose se na: protivratkne sisteme Arrow 3 i Iron Dome, bespilotne letjelice i balističke rakete.

Interesantno je da su ruski mediji u prošlosti, zbog velike sličnosti u tehnologiji, optužili Izrael da je Turskoj predao transfer tehnologije za proizvodnju bespilotnih letjelica, što izraelska strana nikada nije potvrdila. Malo je vjerovatno ustvari da bi Izrael takvo nešto dobrovoljno učinio, te ostaje druga mogućnost da su izraelske vladine kompanije bile meta hakerskog napada.

Protuzračni sistem srednjeg dometa Hisar-O+, koji su proizvele turske kompanije (Foto: Aselsan)

Pored bespilotnih letjelica, turski protuzračni sistemi poput Hisar-A i Hisar-O uveliko podsjećaju na izraelsku tehnologiju koja je korištena u izraelskim PZO sistemima poput Iron Dome. Iako nije moguće nijednu od ovih teza zvačnično potvrditi, velika sličnost u tehnologiji između izraelskih i turskih sistema ide u prilog tvrdnjama da su Turci ustvari uspješno kopirali dio izraelske tehnologije, kada je riječ o bespilotnim letjelicama i PZO sistemima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021