Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Izrael odbacio ponudu za primirjem, najavljujući kopnenu operaciju u Gazi

Generalštab izraelske vojske, na čelu sa generalom-potpukovnikom Avivom Kohavijem (Fotografija: Israel Defense Forces)

Izrael je odbacio ponudu za primirje, koja je došla putem ruskog ministarstva vanjskih poslova, u kojoj se navodi poruka visokog Hamasovog zvaničnika kako su Palestinci spremni zaustaviti napade na “uzajamnoj osnovi”


“Kampanja još uvijek nije završena”, izjavio je član izraelskog sigurnosnog kabineta. “Sve što sada ne učinimo, morat ćemo učiniti za šest mjeseci ili godinu dana od sada.”

Od članova kabineta je zatraženo i da odobre operativne planove za naredne dane. “Ovo se neće završiti u sljedećih nekoliko dana,” rekao je član sigurnosnog kabineta.

“Izrael se neće zaustaviti i nema interesa zaustaviti se. Sve se kreće u dobrom smjeru. Djelovat ćemo dok ne priznaju da je otvaranje vatre bila greška, baš kao što je to učinio lider Hezbolaha Hassan Nasrallah nakon Drugog libanonskog rata 2006. godine.”

“Kada pogodimo sve svoje ciljeve, i druga strana se još uvijek ne preda, pokrenut ćemo kopnenu operaciju iako je ne tražimo.” Visoki zvaničnici također su rekli da izraelska vojska nije bila iznenađena Hamasovim sposobnostima u toku borbi.

“Nismo bili iznenađeni ni razmjerom raketa ni njihovim mogućnostima,” izjavio je jedan izraelski dužnosnik.

“Iz pojasa Gaze na Izrael je ispaljeno više od 1.000 raketa, a trećina ih je pala unutar Gaze. Od preostalih 700, polovina je pala na otvoreni prostor, a 90% posto od preostalih 350 raketa je presretnuto.”

Dužnosnik je rekao da je glavno postignuće Izraela tokom tekuće kampanje, nazvane operacija “Čuvar zidova”, eliminacija visokih zvaničnika Hamasa i Islamskog džihada ranije u srijedu.

“Ovo je bilo nevjerovatno postignuće sigurnosne službe Shin Bit, koja je uspjela ući u trag tim zvaničnicima za samo dva dana.”

U srijedu je obilježen treći dan zaredom od početka raketnih napada iz Gaze na urbane izraelske centre, u krugu napada koji su započeli u ponedjeljak navečer salvom raketa ispaljenom na područje Jerusalema, nakon višednevnih sukoba u gradu između Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti.

Šest osoba je stradalo uslijed raketnih napada, uključujući i prvu smrt izraelskog vojnika u ovoj rundi sukoba. Još desetine je ranjeno. Broj mrtvih u Gazi povećao se u četvrtak na 72, uključujući 17 djece, prema informacijama ministarstva zdravstva iz enklave koju vodi Hamas. Najmanje 388 je ranjeno.

Izvor: Ynetnews

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021