Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izrael nastoji obnoviti pune diplomatske veze s Turskom

Turska zastava se vihori iznad turske ambasade u Tel Avivu 2016.

Izraelski zvaničnik je izjavio za Middle East Eye da zajednički interesi u Siriji i opskrba plinom u istočnom Mediteranu trebaju ujediniti dvije zemlje

Izraelska vlada želi uspostaviti pune diplomatske odnose s Turskom zajedničkim imenovanjem ambasadora u ove dvije države, rekao je izraelski službeni izvor, napominjući kako Turska i Izrael imaju zajedničke interese poput Sirije i opskrbe prirodnim plinom u istočnom Mediteranu.

Izjava je uslijedila nakon što su se na društvenim mrežama početkom ove sedmice pojavile neprovjerene špekulacije o tome da je Izrael predložio da potpiše sporazum o pomorskom razgraničenju s Turskom, sličan onom koji je dogovoren sa Libijom prošle godine, što narušava grčke planove da se Turska izbaci iz raspodjele energetskih resursa.

Euforija zbog potencijalnog otopljenja zamrznutih odnosa uslijedila je nakon objave na zvaničnom izraelskom nalogu na Twitteru, u kojem se navodi da je Izrael ponosan na svoje diplomatske odnose s Turskom i da se nada da će ova veza u budućnosti još više ojačati.

Mnogi analitičari kažu kako Izrael nije potpisao izjavu koju su ove sedmice potpisali njegovi saveznici, osuđujući Tursku zbog “ilegalnih aktivnosti” tj. bušenja i “ekspanzionizma” u istočnom Mediteranu. Izjavu su početkom ove sedmice potpisali ministri vanjskih poslova Kipra, Egipta, Francuske, Grčke i UAE.

Nikada nismo razgovarali o bilo čemu vezanom za sporazum o pomorskom razgraničenju sa Turskom, čak ni u doba bilateralnih odnosa devedesetih, izveštaji su potpuna glupost“, rekao je izraelski zvaničnik za Middle East Eye.

Ono što sada tražimo jesu puni diplomatski odnosi sa Turskom. Sve dok ovo nemamo, vrlo malo možemo postići zajedno.

Izraelski zvaničnik je rekao da Turska ima ambasadora u Grčkoj, uprkos povećanim diplomatskim tenzijama.

Sa UAE, Turska ima još više problema, ali ambasador UAE se nalazi u Ankari“, dodao je zvaničnik.

Upitan o odsustvu Izraela u izjavi osude Ankare, zvaničnik je rekao da ta zemlja nikad nije bila dio te grupe. „Mi smo samo članovi Foruma za plin u istočnom Mediteranu, sa sjedištem u Kairu. Ova izjava odnosila je se na dva pitanja, jedno od njih je Libija, gdje mi nemamo “psa u borbi “, rekao je izvor.

Turska i Izrael povukli su svoje ambasadore, otkako su SAD u maju 2018. preselile svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, što je rezultiralo masovnim palestinskim protestima.

Nakon što su izraelske snage duž granice s Gazom i Izraelom ubile desetine Palestinaca, Turska je tražila od izraelskog ambasadora da napusti zemlju i istovremeno povukla svog ambasadora iz Izraela.

Izraelski zvaničnik je rekao da je Sirija među glavnim razlozima da se odnosi normalizuju.

Isti iranski proxy poznat kao Hezbollah je izazov za turske vojnike u Idlibu ali i za naše vojnike na jugu Sirije. To je zajednička tema koja nas zanima, kao i energija “, rekao je zvaničnik, dodajući da su Ankara i Izrael bili blizu dogovora koji bi doveo izraelski plin u Tursku, prije nego što su odnosi narušeni.

Izrael je ranije ovog mjeseca pomogao Turskoj da isporuči pošiljku medicinske pomoći na okupiranoj Zapadnoj obali i u opkoljeni pojas Gaze, jer je Ankara odobrila izvoz medicinske opreme koju su izraelske bolnice kupile za borbu protiv koronavirusa.

Međutim, nije došlo do zbližavanja u odnosima jer je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, čiji su odnosi s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom jako loši, uspio formirati vladu nakon izbora u Izraelu.

Turska se nadala da bi vlada predvođena Netanjahuovim suparnikom Gantzom mogla dovesti do pomirenja. Umjesto toga, koaliciona vlada koja bi trebalo da položi zakletvu ove sedmice vjerovatno će nastaviti aneksiju Zapadne obale, što je Turska već oštro kritikovala.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021