Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izrael kaže da će direktno napasti Iran, ukoliko SAD ublaže sankcije protiv Teherana

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, i šef izraelske vojske Aviv Kochavi, prisustvuju ceremoniji dodjele diploma novim pilotima u zrakoplovnoj bazi Hatzerim u blizini izraelskog grada Beersheba, Izrael, u četvrtak, 25. juni 2020. (Fotografija: AP Photo / Ariel Schalit)

Izrael je otvoreno najavio da će napasti Iran ako SAD ublaže sankcije šitskom režimu i pristanu se vratiti u okvire nuklearnog sporazuma, za koji jevrejska država tvrdi da je “najveća podvala u novijoj historiji”

“Izrael mora znati – i to brzo – planira li Washington zaustaviti iransku trku ka bombi ili poduzeti neke radnje da postigne to,” izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik za portal Breaking Defense

Izraelska obavještajna služba pomno posmatra iranska nuklearna postrojenja.

“Ljudi koji trebaju znati informišu se iz sata u sat”, rekao je izvor.

Izrael je navodno 21. januara napao iranske mete u Siriji i takvi će se napadi vjerojatno nastaviti.

“Taj će pritisak nastaviti rasti kao priprema za izravan napad na ciljeve u Iranu”, dodaje izraelski izvor.

Ministri izraelske Likud stranke izjavili su ranije ove sedmice da nova američka administracija ne smije “umirivati” Iran, i upozorili su Teheran da Cionistička država neće tolerisati iransku vojnu prisutnost u Siriji niti prihvatiti iranske planove za izgradnju nuklearne bombe.

Jedno od izravnijih upozorenja stiglo je od ministra za regionalnu saradnju, Tzachija Hanegbija, dijela užeg kruga premijera Benjamina Netanjahua.

Ministar je izjavio da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja ako se Sjedinjene Države ponovno vrate iranskom nuklearnom sporazumu, kako je novoizabrani američki predsjednik Biden nagovještavao u predizbornoj kampanji.

„Ako se vlada Sjedinjenih Država ponovno pridruži nuklearnom sporazumu – a čini se da je to do sada utvrđena politika – praktični će rezultat biti da će Izrael ponovno ostati sam protiv Irana. Na kraju sporazuma Iran će dobiti zeleno svjetlo od svijeta, uključujući i Sjedinjene Države, da nastavi sa svojim programom nuklearnog naoružanja ”, rekao je Hanegbi u intervjuu za jedan izraelski kanal.

Izraelski stručnjak za Iran i Arapski svijet, Mordechai Kedar, izjavio je za Breaking Defense da je siguran da će Washington ignorirati sve izraelske zahtjeve.

“Nova administracija učinit će sve da Iran vrati u porodicu nacija, a da pri tome stvarno ne razumiju njihove stvarne ciljeve.”

Kedar je dodao da će to izazvati velike strahove u Saudijskoj Arabiji i državama Zaljeva. Izrael će ostati usamljen da djeluje u otvorenim i prikrivenim akcijama protiv iranskog nuklearnog programa.

„Vidjeli su što se dogodilo Libiji i Muameru Gadafiju nakon što je zaustavio svoj nuklearni program, dok istovremeno vide kako se svijet nježno odnosi prema Sjevernoj Koreji koja sada ima bombu. Pouka za Teheran je vrlo jasna,” objašanjava Kedar.

Izraelski stručnjaci se slažu da će bilo kakav ustupak Teheranu samo ubrzati put ove zemlje ka razvoju nuklearne bombe.

“Pogledajte sjevernokorejski primjer. Isto će se dogoditi u Iranu. “

Izrael smatra da je dosadašnji odgovor svijeta na iranske poteze i najave o povećanjima obogaćivanja urana u najmanju ruku “mlitav”, kako je potreban puno oštriji odgovor međunarodne zajednice i samih Sjedinjenih Država.

Izrael smatra da pojačan ekonomski pritisak mora prisiliti Iran da prihvati novi sporazum koji bi skrupulozno spriječio svaku mogućnost stvaranja zaliha nuklearnog oružja. Taj novi sporazum sa Iranom mora uključivati ​​puni nadzor svugdje i u svako doba, bez vremenskih ograničenja, kao i rušenje postrojenja za obogaćivanje urana i ograničavanje iranskog balističkog programa.

Izvor: Breaking Defense

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021