Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Izrael je prvi u svijetu uspješno testirao lasersko presretanje dronova u zraku

Izraelsko ministarstvo odbrane je testiralo nadograđenu verziju sistema protivraketne odbrane Iron Dome u januaru 2020. godine (Foto: Izraelsko ministarstvo odbrane)

Test je uključivao zračni laserski sistem instaliran na avionu koji je “presretao i uništavao dronove na različitim dometima i visinama leta”, navodi izraelsko ministarstvo odbrane


Izraelsko ministarstvo odbrane nedavno je završilo prvo ispitivanje vazdušnog laserskog sistema, koji je uspješno uništio nekoliko bespilotnih letjelica, čemu je svjedočio ministar odbrane Benny Gantz, pozdravljujući veliko “tehnološko otkriće”.

Kao dio testova, laser je presreo nekoliko bespilotnih letjelica koje su letjele na različitim visinama i dometima. Sistem je razvijen od strane kompanije Ebit Systems, a ispitivanja su rađena u koordinaciji sa zrakoplovstvom i Upravom za razvoj naoružanja i tehnološke infrastrukture u okviru izraelskog ministarstva odbrane.

Laserski sistem protiv dronova instaliran na avionu. (Foto: Izraelsko ministarstvo odbrane)

Ideja upotrebe lasera kao načina za presretanje raketa prvi je put došla na dnevni red devedestih godina, ali Izrael je odustao od ideje nakon 2000. godine. Nakon Drugog libanonskog rata, napori da se razvije sistem za presretanje raketa kratkog i srednjeg dometa su nastavljeni 2006. godine, što je dovelo do razvoja sistema Iron Dome nekoliko godina kasnije.

Prije dvije godine, otkriće je omogućilo Izraelu da nastavi s razvojem laserskog sistema, koji bi bio mnogo jeftiniji i postao alternativa sistemu Čelične kupole. Međutim, ovaj put je Izrael koristio električne lasere, umjesto hemijskih koji su korišteni u prethodnim testovima.

Projekt uključuje vazdušni laser koji je razvila kompanija Elbit, kao i zemaljski laser koji je razvila kompanija Rafael Advanced Weapons Systems. Ukoliko postane operativan, nadopunjavat će sisteme koji se koriste za presretanje projektila, uključujući Iron Dome, David’s Sling za ciljeve srednjeg dometa i Arrow 3 za one dugog dometa.

Izraelsko ministarstvo odbrane je saopćilo da je „avion koji je nosio laserski sistem uništio bespilotne letjelice u različitim scenarijima i na različitim dometima i visinama. Sposobnost uništavanja zračnih prijetnji iz zraka, uključujući dronove, inovativna je sposobnost koja može stvoriti stratešku promjenu izraelskih zračnih odbrambenih sposobnosti. “

“Izrael je jedna od prvih zemalja na svijetu koja je uspjela ugraditi lasersku tehnologiju u zračni sistem i demonstrirati presretanje u operativnom scenariju. Presretanje korištenjem zračnog laserskog sistema velike snage ima brojne prednosti, uključujući cijenu od nekoliko dolara po presretanju “, dodalo je ministarstvo.

„Ovo je revolucionarno tehnološko dostignuće, presudan korak za dalji razvoj. Prema mojim saznanjima, mi smo jedini koji to čine. Tek smo u prvoj fazi. Postigli smo značajnu i kritičnu prekretnicu i na sreću smo uspjeli, ” naglasio je zvaničnik ministarstva odbrane, Brig. General Yaniv Rotem, navodeći da su dronovi oboreni u dometu većem od jednog kilometra.

Rotem je dodao da će dovršetak prototipa trajati između tri do četiri godine i da se nada da bi do tada prvi sistem mogao biti instaliran u blizini granice s Gazom. Dodao je da je sistem potpuno automatiziran: „To je vrlo napredni optički sistem, sa sposobnostima praćenja i vještačke inteligencije. Čim se meta nađe u području od interesa, sistem je zaključava. Ovaj sistem će biti postavljen na transportne avione. Kasnije, kada smanjimo njegove dimenzije, mogao bi se montirati i na druge platforme. “

Rotem je dodao da sistem nije dizajniran za suzbijanje zapaljivih balona koje su navodno lansirani od strane Palestinaca, iz pojasa Gaze. “Planiramo da sistem presretne razne vrste dronova, minobacačkih granata i raketa.” Napomenuo je da je cilj da sistem stekne mogućnost presretanja ciljeva u dometu od stotina kilometara u roku od jedne decenije, ali da očekuje da će sistemi sa dometima od nekoliko desetina kilometara biti operativni i prije.

Snimak testiranja laserskog sistema možete pogledati ispod:

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021