Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Izrael i Grčka će potpisati odbrambeni sporazum kako bi se suprostavili ekspanziji Turske

Načelnik generalštaba izraelske vojske, general-potpukovnik Aviv Kochavi (desno) i njegov kolega, načelnik generalštaba grčke vojske Konstantinos Floros 14. jula 2020. (Fotografija: IDF/Twitter)

“To je dugoročno partnerstvo koje će služiti interesima i Izraela i Grčke.”

Izrael i Grčka trebali bi potpisati široki sigurnosni sporazum vrijedan 1,68 milijardi dolara koji uključuje nabavku 10 trenažnih aviona M-346 (Lavi) i osnivanje grčke letačke akademije.

Grčka vlada odobrila je sporazum prije potpisivanja, priopćilo je u utorak ministarstvo odbrane u saopštenju za medije.

Sporazum, koji će potpisati ministarstva odbrane dvije države, uključuje uspostavljanje i rad letačke škole za grčko ratno vazduhoplovstvo od strane izraelske kompanije Elbit Systems. Također uključuje održavanje aviona T-6 (Efroni), kao i snabdijevanje simulatorima, obukom i logističkom podrškom. Dogovor će važiti duže od 20 godina, objavilo je ministarstvo odbrane.

“Ovaj sporazum odražava izvrsne i razvijajuće odnose s Grčkom”, rekao je izraelski ministar odbrane Benny Gantz.

„To je dugoročno partnerstvo koje će služiti interesima i Izraela i Grčke, stvoriti stotine radnih mjesta u obje zemlje i promovirati stabilnost u Mediteranu. U telefonskom pozivu koji sam primio nakon što je sporazum odobren, zahvalio sam svom prijatelju, grčkom ministru odbrane, Nikolaosu Panagiotopoulosu, i izrazio zahvalnost za njegovo lično učešće u unapređenju ovog projekta.”

“Također sam pohvalio nedavno jačanje odbrambenih odnosa između naših zemalja i naglasio svoje očekivanje da će se oni još produbiti,” dodao je Gantz.

Izraelsko ministarstvo odbrane objavilo je da je učestvovalo na međunarodnom tenderu za ovaj projekat, a njihova ponudu prihvaćena je od strane grčke vlade.

Kao dio sporazuma, školu letenja će graditi i održavati izraelska kompanija Elbit systems, navodi se. Rečeno je da je ovo najveći dosadašnji odbrambeni sporazum između dvije zemlje, a odobrenje iz Atine omogućava stranama da krenu naprijed u pregovorima koji su doveli do potpisivanja ugovora.

SIBAT, direkcija za međunarodnu odbrambenu saradnju pri izraelskom ministarstvu odbrane, i Elbit Systems će potpisati sporazum o uspostavljanju škole letenja za buduće grčke vojne pilote

Bit će napravljena po uzoru na izraelsku letačku akademiju i opremljena sa 10 aviona za obuku M-346, koje je proizvela italijanska kompanija Leonardo. Inače poznatiji kao Lavi, ovi avioni su također aktivni u izraelskoj školi za obuku pilota i smatraju se vrlo uspješnima.

U okviru sporazuma, Elbit Systems trebao bi osigurati komplete za nadogradnju i upravljanje avionom T-6 grčkog ratnog zrakoplovstva. Elbit će takođe pružiti obuku, simulatore i logističku podršku. U budućnosti će strane razmotriti i područja saradnje između izraelske i grčke letačke akademije.

“Odobrenje grčke vlade ovog sporazuma je historijski korak u daljnjem produbljivanju izvrsnih odbrambenih odnosa između naše dvije zemlje,” izjavio je direktor izraelskog SIBAT-a brig. Yair Kulas.

„Ovo nije samo odbrambeni i izvozni sporazum, već partnerstvo od najmanje 20 godina. Želio bih zahvaliti grčkom Ministarstvu nacionalne odbrane na povjerenju i na dodjeli ovog važnog zadatka izraelskom ministarstvu odbrane i našoj izvrsnoj odbrambenoj industriji. “

Izvor: Jpost

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021