Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Izrael, Francuska, Grčka, Kipar održavaju združene pomorske vojne vježbe u Istočnom Mediteranu

Vojna vježba pod nazivom "Noble Dina" uključivala je šest brodova, uključujući i podmornice (Fotografija: IDF-Izraelska vojska)

Vježbe su bile dio godišnje trilateralne vježbe pod nazivom “Noble Dina” i uključivale su pomorska plovila i helikoptere

U nastojanju da ojača kontrolu nad istočnim Sredozemnim morem, izraelska mornarica održala je ove sedmice zajedničke vojne vježbe s Grčkom, Kiprom i Francuskom, uvježbavajući protupodmorničko ratovanje i operacije traganja i spašavanja.

Vježbe su bile dio godišnje trilateralne vježbe pod nazivom “Noble Dina” i uključivale su pomorska plovila i helikoptere. Izraelska mornarica je sudjelovala sa raketnim fregatama klase Sa’ar 4,5 opremljene protupodmorničkim sistemima, kao i podmornicama klase Dolphin 2.

Grčka mornarica izjavila je da su glavni ciljevi vježbe bili usmjereni na suočavanje s modernim izazovima i prijetnjama u morskom okruženju i promicanje nivoa saradnje i međusobnog razumijevanja tri mornarice.

Vježba se odvijala u Istočnom Sredozemlju i Kretskom moru kao i u južnom dijelu Egejskog mora. Prema saopštenju izraelske vojske, veći dio vježbe bio je fokusiran na podvodno ratovanje ali uvježbavani su i drugi scenariji, poput situacija spašavanja na moru i protuzračne odbrane.

Korveta klase Sa’ar 6, njemačke porizvodnje, proizvedena za izraelsku mornaricu (Fotografija: IDF)

Iako je izraelska mornarica relativno mala u usporedbi s drugim komponentama izraelske vojske, ona ima značajnu količinu teritorija za zaštitu zbog širenja izraelske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) od prije četiri godine.

Izrael redovito sudjeluje u vojnim vježbama sa Sjedinjenim Državama i Grčkom. Bio je to prvi put da je Francuska sudjelovala u pomorskoj vježbi, koja dolazi usred povećane napetosti na Mediteranu zbog zabrinutosti oko mogućeg ekonomskog terorizma nakon izlijevanja nafte krajem februara koje su izraelski zvaničnici povezali s Iranom.

“Ove su vježbe od najveće važnosti za jačanje odnosa izraelske mornarice sa stranim mornaricama radi zajedničkih interesa”, naglasio je admiral Eyal Harel, šef izraelskih pomorskih snaga.

Modernizacija izraelske mornarice

Izraelska mornarica je krajem prošle godine primila prvi od četiri ratna broda, njemačke proizvodnje, koji važe za vrhunac napora zemlje da zaštiti svoju obalu i rastuću industriju prirodnog gasa.

Prva korveta uplovila je u izraelsku luku Haifa, dok još tri korvete trebaju stići u naredne dvije godine.

„Izraelska mornarica dokazala je da može dugoročno inicirati, planirati, voditi i provoditi ozbiljan program izgradnje snaga koji će odgovoriti na strateške potrebe države Izrael – od održavanja naše pomorske superiornosti u tom području do zaštite plinskih platformi i osiguravanje trgovinskih i uvoznih ruta za Izrael ”, izjavio je predsjednik Reuven Rivlin na ceremoniji dobrodošlice.

Korvete, poznatije kao Sa’ar 6, predvodit će izraelske napore da zaštite svoju ekskluzivnu ekonomsku zonu od 200 kilometara. U centru tih napora je industrija prirodnog gasa, na koju se gleda kao na nacionalno bogatstvo.

Više od deset godina nakon pronalaska značajnih rezervi na svojoj mediteranskoj obali, Izrael sada dobiva oko 60 posto električne energije iz prirodnog plina, prema informacijama nacionalne elektro kompanije, i počeo je izvoziti plin svojim arapskim susjedima Jordanu i Egiptu.

Ilustracija Eastmed plinovoda

Izrael također ulaže napore za izgradnju plinovoda, poznatijeg pod nazivom Eastmed, s Grčkom i Kiprom u nadi da će svoj plin transportovati do evropskih kupaca.

Međutim, libanonska militantna grupa Hezbolah identificirala je izraelske plinske instalacije kao visoko prioritetne ciljeve.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Tokom jednomjesečnog rata 2006. godine, Hezbollahova krstareća raketa pogodila je izraelski ratni brod Sa’ar 5, usmrtivši četiri pripadnika mornarice.

Novi brodovi trebali bi biti opremljeni novijim i snažnijim radarskim i drugim elektroničkim sistemima. Brodovi dužine 90 metara opremljeni su naprednim sistemima protuzračne odbrane,  torpedima i nadograđenom lansirnom rampom za najnovije izraelske jurišne helikoptere.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021