Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Italijanski senat odobrio finansiranje za vojnu misiju u Libiji

Sastanak italijanskog premijera Giuseppe Conte i libijskog Fayeza al-Sarraja u Rimu

Italijanski senat pristao je da nastavi finansiranje italijanske vojne misije u Libiji za obuku libijske obalne straže u naporima da se okonča ilegalna imigracija.

260 zastupnika podržalo je prijedlog za finansiranje u italijanskom senatu, dok se 14 ostalih protivilo tome, a dva zastupnika ostala su suzdržana tokom glasanja, pošto je pokret Pet zvjezdica pozdravio opredjeljenje Italije da podrži Vladu Nacionalnog jedinstva u borbi protiv ilegalne imigracije, javila je italijanska novinska agencija Aki .

“Nadamo se da saradnja s Libijom neće ostati samo bilateralna već da će se proširiti na evropsku razinu tako da se ljudska prava imigranata očuvaju. Zbog djelovanja italijanske vlade, posebno ministra vanjskih poslova Luigija di Maija, GNA je pristala na revidiranje memoranduma o razumijevanju potpisanog 2017. Nadamo se da će izmjene i dopune memoranduma o razumijevanju završiti vrlo brzo. ” Dodali su iz pokreta.

U međuvremenu, italijanski ministar odbrane Lorenzo Guerini rekao je da Italija podržava trenutno primirje i povratak na politički proces u Libiji, dodajući da nema vojnog rješenja za krizu.

U susretu s turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom, Guerini je dodao da bi Libijci trebali pribjeći pregovorima prema zaključcima Berlinske konferencije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021