Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Italijanski premijer nazvao je predsjednika Erdogana “diktatorom”

Novi italijanski premijer Mario Draghi (Fotografija: World Economic Forum)

Italijanski premijer Mario Draghi opisao je u četvrtak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kao “diktatora”, što je izjava koja riskira daljnje zaoštravanje odnosa između EU i Turske

Izjava je došla na konferenciji za novinare nakon što su ga u utorak pitali o diplomatskoj prepirci oko rasporeda sjedenja tokom sastanka Erdogana i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

“Žao mi je zbog poniženja koje je predsjednica komisije morala pretrpjeti s ovima, nazovimo ih onakvima kakvi jesu, diktatori, ali s kojima moramo surađivati”, rekao je Draghi novinarima.

Turski čelnik naišao je na bujicu kritika nakon što su objavljene fotografije kako je Von der Leyen ostala bez stolice tokom sastanka u Ankari, na kojem je bio i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Zvanične fotografije događaja kasnije su je prikazale kako sjedi na sofi nasuprot turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua.

Turska i EU razmijenile su međusobne optužbe za aranžmane tokom sastanka, koji je trebao postati platforma za pozitivniji ton u odnosima nakon višemjesečnih napetosti.

Nekoliko grupa unutar Evropskog parlamenta zatražilo je istragu o tome kako je von der Leyen ostala bez stolice dok je Michel zauzimao mjesto da sjedne.

Međutim, nekoliko turskih zvaničnika je negiralo odgovornost za propust, rekavši da je za sve kriva delegacija EU

Turski zvaničnici krivili su rivalstvo unutar EU, između Michela i Von der Leyen, koji se obično smatraju ekvivalentima unutar Evropske unije, objavio je Middleeasteye.

Jedan visoki turski zvaničnik rekao je da se Michelovo osoblje složilo oko stolice u predsjedništvu prije nego što je došlo do posjete. “Međutim, nije bilo predstavnika iz tima Von der Leyen,” rekao je zvaničnik.

Drugi visoki turski zvaničnik rekao je da je aranžman posjete postignut u saradnji sa zvaničnicima EU koji su posjetili zemlju prije održavanja samita.

Ursuli von der Leyen ostalo je samo mjesto na sofi, malo dalje od Erdogana i Michela. (Fotografija: ISPOIX)

Turski zvaničnici, uočivši propust, brzo su pokušali da isprave grešku.

Vladini zvaničnici kažu da su ponudili delegaciji EU drugačiji raspored sjedenja za vrijeme ručka: Erdogan bi sjedio tačno nasuprot Michela i Von der Leyen. Ipak, Michelov tim navodno je odbio ponudu, a Michel je sam sjedio preko puta Erdogana, a Von der Leyen ponovo sa strane.

Zvaničnik EU izjavio je za Politico “da Turci nisu tražili nikakav incident, poštovali su protokol, a i mi”.

U svakom slučaju, turske dužnosnike iritira nedavni propust jer su nastojali popraviti odnose sa visokim ličnostima iz Brisela, dok su pokušavali postići dogovor o sporazumu oko izbjeglica, carinskoj uniji i drugim pitanjima.

“Ovaj problem su sami napravili”, rekao je treći turski zvaničnik.

“Čak su donijeli i svoje unutrašnje sukobe u Ankaru. Trebali su bolje organizirati ovo putovanje.”

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021