Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Italijanski premijer Giuseppe Conte pozvao Bidena da obrati više pažnje na status quo u Libiji

Italijanski premijer Giuseppe Conte (Fotografija: Twitter)

Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da je razgovarao s novoizabranim predsjednikom Sjedinjenih Država. Tema razgovora bila je i situaciji u Libiji, podsjetivši ga na potrebu veće pozornosti Sjedinjenih Država prema libijskoj krizi

Na medijskoj konferenciji u Rimu, koja se tradicionalno održava svake godine, Conte je rekao da je Italija podržala mirna rješenja u Libiji, rekavši da je vojna situacija krhka i da vojna rješenja ne mogu riješiti problem, koji se može riješiti samo dijalogom.

Rekao je kako je kriza u Libiji uvijek bila važna za Rim, dodajući kako Italija, u saradnji s Evropskom unijom i NATO-om, želi postići stabilnost u zemlji prema zaključcima Berlinske konferencije, bez stranih intervencija ili vojne akcije.

Italija i Libija potpisale su sporazum o saradnji u područjima odbrane i sigurnosti

Italijanski ministar odbrane Lorenzo Guerini susreo se sa svojim libijskim kolegom Salahuddinom Al-Namroushom u Rimu ovog mjeseca, gdje su potpisali “Zajednički sporazum o tehničkoj vojnoj saradnji”, kojim se obnavlja ugovor potpisan 2013. godine.

“Dogovorili smo se s Italijom o saradnji na polju vojne obuke, razmjene iskustava, podrške, razvoja, održavanja i savjetovanja”, rekao je Al-Namroush u izjavi nakon ceremonije potpisivanja sporazuma u glavnom gradu Italije.

Sporazum je također uključio sudjelovanje u zajedničkim vojnim manevrima i zajedničkim vježbama, uz restrukturiranje vojnih i sigurnosnih institucija i opremanje vojnih i sigurnosnih snaga Libije.

Italija je bila jedna od rijetkih evropskih država koja je od samog početka, uz Tursku i Katar, podržavala legalnu i međunarodno priznatu vladu u Tripoliju.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021