Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Italijanski ministar vanjskih poslova ponovio kako Italija želi jedinstvenu Libiju

Italijanski ministar diplomatija Luigi Di Maio

Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi di Maio ponovio je da Italija radi na izbjegavanju pokušaja podjele Libije zbog vojnog sukoba koji je u toku, pozivajući na domaće rješenje koje je prihvatljivo za sve strane.

U susretu s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom, koji je u ponedjeljak bio u posjeti operativnom centru IRINI operacije, u Rimu, Di Maio je rekao da će Italija učiniti sve da zaustavi sukob u Libiji koji je u toku.

Di Maio je rekao da bi rješenje u Libiji trebalo biti političko, a zaključci Berlinske konferencije trebali bi biti implementirani, nakon što je trenutačna pandemija skrenula fokus sa Libije.

Maas je pozdravio EU operaciju IRINI, koja ima za cilj praćenje provedbe embarga na dotok oružja u Libiji, rekavši da bi to moglo pomoći da se uspostavi put ka uspješnom političkom procesu, a zatim i stabilnosti u zemlji.

Dodao je da će EU imati uravnotežen pristup u upravljanju IRINI operacijom, koristeći se zračnim elementima i satelitima pored pomorske podrške i nadzora.

Međutim, operacija IRINI nije dala željeni rezultat, ponajviše što su države poput Francuske nastojale iskoristiti ovu operaciju protiv međunarodno priznate vlade u Tripoliju, što Turska nije prihvatila.

Turska traži da se operacija IRINI usmjeri protiv dotoka naoružanja Haftarovim pučističkim snagama, a ne samo protiv međunarodno priznate vlade, kako je to do sada bio slučaj.

U posljednjih mjesec dana Italija je odlučila stati na stranu međunarodno priznate vlade u Tripoliju, zajedno sa Turskom, kako bi se uspostavila stabilnost i ravnoteža unutar Libije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021