Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Italijanski ministar vanjskih poslova Di Maio posjetit će Tursku kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima

Sastanak ministra vanjskih poslova Mevlüta Çavuşoğlua s italijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Luigijem Di Maioom - 7. januara 2020. godine - (fotografija: mfa.gov.tr)

Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio trebao bi ove godine po drugi put posjetiti Tursku nakon što mu je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu u srijedu uputio poziv.

Diplomate će razgovarati o bilateralnim odnosima Turske i Italije i procesu pridruživanja Turske Evropskoj uniji. Takođe će razmijeniti mišljenja o trenutnim regionalnim i međunarodnim događajima, kao i borbi protiv COVID-19, navodi tursko ministarstvo vanjskih poslova.

U okviru razgovora o regionalnim pitanjima, razgovarat će se o tijeku događaja u Libiji, kao i o seizmičkim aktivnostima bušenja i istraživanja u istočnom Mediteranu.

Situacija u Libiji pogoršala se posljednjih mjeseci zbog sve većeg uplitanja stranih sila u sukob unutar Libije, uprkos obećanjima na mirovnoj konferenciji u Berlinu početkom ove godine da će se odustati od vojne podrške pučistima.

Napadi pučističkog generala Halife Haftara na glavni grad Tripoli duboko su polarizirali već podijeljenu zemlju, dok su napori Sjedinjenih Država da održe mirovnu konferenciju prije više od godinu dana prekinuti.

Haftarove pučističke snage podržavaju Egipat, Francuska, Rusija, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge ključne arapske zemlje.

Turska, Italija i Katar s druge strane podržavaju vladu u Tripoliju koja uživa međunarodno i UN-ovo priznanje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021