Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Italijanski ministar diplomatije posjetio Tursku: Italija želi održivi mir u Libiji

Susret turskog i italijanskog ministra diplomatije

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu rekao je kako će s Italijom nastaviti raditi na efikasnom političkom procesu u Libiji.

Libija više ne treba da bude sigurnosna prijetnja za Italiju u Evropi. Za to je potrebno pronaći političko rješenje, poručio je šef italijanske diplomatije Di Maio

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu rekao je kako će Italija i Turska nastaviti zajednički raditi na trajnom miru i efikasnom političkom procesu u Libiji, javlja Anadolu Agency.

Turski ministar i njegov talijanski kolega Luigi Di Maio održali su konferenciju za medije u petak u Ankari.

Cavusoglu i Di Maio razgovarali su o bilatarelnim odnosima i regionalnim pitanjima, uključujući Libiju.

Cavusoglu je tom prilikom rekao kako će Turska i Italija nastaviti raditi na trajnom miru i efikasnom političkom procesu u Libiji.

”Svjesni smo ključne uloge koju je odigrala Italija. Zahvalni smo im. Odigrali su balansiranu ulogu“, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako Italija, za razliku od pojedinih evropskih zemalja, nije stala na stranu pučiste Halife Haftara.

”Italija je uložila iskrene napore u primirje i politički proces”, rekao je on.

Cavusoglu je dodao kako bi Turska voljela vidjeti Italiju na drugim platformama o Libiji i da je taj prijedlog upućen Rusiji i drugim zemljama.

Prošlog novembra, Turska i Libija su potpisale važne dokumente o vojnoj saradnji, kao i o granicama na Mediteranu.

Libijska vojska je nedavno zadala teške udarce Haftaru i od njegove milicije oslobodila Tripoli i Tarhunu, kao i dodatne strateške lokacije, uključujući bazu Al-Watiya.

Međunarodno priznata libijska vlada je pod napadima Haftarovih snaga od aprila 2019, a do sada je ubijeno više od hiljadu ljudi.

Ministar vanjskih poslova Italije Luigi Di Maio izjavio je kako je neophodno zaustaviti konflikte koji bi moglo dovesti do podjele Libije te je poručio da Italija želi održivi mir u Libiji.

Nakon sastanka sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom, Di Maio je kazao da su teme razgovora bili bilateralni i regionalni odnosi, uključujući i situaciju u Libiji, na istoku Mediterana i Evropskoj uniji.

Ističući kako je neophodno zaustaviti sukobe u Libiji, Di Maio je kazao da je neophodno okončati naoružavanje grupa u Libiji, dovođenje stranih plaćenika i spriječiti dalje stradanje civila u toj zemlji, uključujući i uklanjanje minskih polja.

“Italija je podržala proces uklanjanja mina koje su u blizini Tripolija stalno uzrokovale stradanje civila. Libija više ne treba da bude sigurnosna prijetnja za Italiju u Evropu. Za to je potrebno pronaći političko rješenje“, poručio je Di Maio.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, oprostili su se koristeći laktove nakon zajedničke konferencije za medije, u Ankari, petak, 19. juna 2020. (Fotografija: Fatih Aktas / tursko ministarstvo vanjskih poslova)

Šef italijanske diplomacije dalje je kazao da Italija podržava mirovni proces koji se za Libiju vodi pod okriljem Ujedinjenih nacija te je dodao da je to jasno kazao i na ranijoj Berlinskoj konferenciji.

“Raduje to što strane u Libiji pokazuju volju da ponovno sjednu za pregovarački stol. Želimo da u Libiji bude održivi mir“, kazao je Di Maijo i poručio da je neophodni što prije da se imenuje specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Libiju.

Komentirajući operaciju “Irini” kojom je Evropska unija uvela embargo na uvoz oružja u Libiju, Di Maio je kazao da su u operaciji učestvovale pomorske i zračne snage Italije.

“Zemlje Evropske unije nisu učinile sve što je trebalo kada je riječ o toj operaciji. Naši brodovi su se tek priključili. Ne mogu reći da je to donijelo sve željene rezultate, ali je važan korak u implementaciji embarga“, kazao je Di Maio.

Izvor: aa.com.tr

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021