Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Italijanski F-35A raspoređeni blizu granice sa Rusijom kako bi vršili zračno patroliranje

F-35A (Fotografija: Flickr)

Italijansko ratno zrakoplovstvo rasporedilo je četri svoja F-35A borbena aviona blizu kopnene granice sa Rusijom u okviru NATO misije zračnog patroliranja Baltikom


30. aprila 2021. godine četiri borbena aviona F-35A Lightning II italijanskog ratnog zrakoplovstva sletjela su u zračnu bazu Amari, u Estoniji, kako bi preuzeli dežurstvo NATO-ove misije zračnog patroliranja iznad Baltika.

To je prvi put da se italijanski stelt avioni raspoređuju u Estoniju, iako su italijanski avioni Eurofighter Typhoons tamo patrolirali 2018. godine, a ujedno i prvi put da avioni 5. generacije sudjeluju u NATO misijama u baltičkim državama.

U okviru misije “Baltic Eagle II”, italijanski avion F-35A, koji djeluju u okviru “Task Group Falco Task Force Air Estonia”, zamijenit će njemačke avione Eurofighter Typhoon koji su raspoređeni u Amari od kraja augusta.

Istodobno, nakon što su 8 mjeseci vodili misiju zračnog patroliranja iznad Baltika, grupa italijanskih Eurofighter Typhoon završila je sa rotacijom u zračnoj bazi Siauliai, u Litvaniji.

Iako prvi put sudjeluju u misijama u Estoniji, borbeni avioni F-35A italijanskog ratnog zrakoplovstva već su dva puta letjeli u NATO misijama zračnog patroliranja na Islandu: prvi put 2019., drugi 2020. godine, kada su italijanski F-35A prvi put presreli formaciju od tri ruska Tu-142.

Ovaj put će italijanski F-35 izvršavati misiju pod nazivom “Quick Reaction Alert” (Upozorenje za brzu reakciju) iz Estonije, mnogo bliže Rusiji.

NATO zračne snage često koriste zračnu bazu Amari za izvođenje vrijednih vježbi obuke, kao i za druge zadatke identifikacije i ponekad pratnje aviona Ruske Federacije koji lete blizu zračnog prostora baltičkih država.

Vrlo je vjerojatno da će prisustvo italijanskih F-35A stelt avion pete generacije u Estoniji, nedaleko od kopnene granice s Rusijom, privući određeno zanimanje ruskih kopnenih i zračnih senzora za elektronsko izviđanje, ciljajući, ako ne radarski odraz F-35 na određenim talasnim dužinama, barem njegove dragocjene radarske emisije.

Do danas je proizvedeno preko 600 primjeraka F-35 Lightning II, a prvi letovi izvedeni su 2006. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021