Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Italija, Grčka i Egipat pripremaju novi pokušaj blokiranja ekspanzije Turske u Mediteranu

Nikos Dendias

Italijanska novinska agencija Nova objavila je da će grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias posjetiti Egipat 18. juna da nastavi pregovore s egipatskim vlastima o sporazumu za pomorsko razgraničenje između dvije države.

Nakon što je potpisao sporazum o ekonomskoj zoni između Grčke i Italije, Dendias je u izjavi u utorak (9. juna) najavio da će posjetiti Egipat kako bi postigao sličan sporazum.

Prema izjavama grčkog ministra vanjskih poslova, sporazum postignut u utorak između Italije i Grčke o ekonomskoj zoni „sigurno je naljutio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana“, napominjući da je Italija u potpunosti usvojila tumačenje međunarodnog prava onako kako Grčka želi.

Grčki ministar vanjskih poslova također je  rekao da samo Turska insistira na svojoj “jednodimenzionalnoj viziji”.

Vrijedi napomenuti da su ministri vanjskih poslova Italije i Grčke održali konferenciju za novinare u utorak (8.juna) u Atini, nakon što su potpisali sporazum o proglašenju ekskluzivne ekonomske zone između dvije države.

Egipat traži da se sporazum između libijske vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) i Turske u istočnom Sredozemlju proglasi nevazećim. Kairo i Atina unazad nekoliko mjeseci nastoje dogovoriti sporazum o pomorskom razgraničenju između dvije države.

Predstojeća posjeta grčkog ministra vanjskih poslova u Kairo dolazi u vrijeme nakon demarkacije granice između njegove zemlje i Italije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021