Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Istočni Turkestan je novi Afganistan, kako ćemo se suprostaviti Kini?

Istočni Turkestan ili regija naseljena Ujgurskim muslimanima je mjesto u kojem muslimani prolaze sve vrste nepravde, ubistava i mučenja.

To je otprilike ono što nam Zapadni mediji zadnjih godina govore, istina je naravno ali ima drugi dio priče na koji oni šute, koji vam ne žele reći.

U posljednje vrijeme kruže vijesti kako američka vojska transportuje teroriste ISIL-a iz Sirije i Iraka na afganistansko-kinesku granicu, oni tamo pripremaju novi uspon terorističke organizacije ISIL koju žele iskoristiti protiv Kine.

U ovoj priči se Amerika pojavljuje kao lažni zaštitnik Ujgurskih muslimana!

Da bi shvatili američke planove i ciljeve moramo se vratiti u 1979. godinu, u vrijeme sovjetske invazije nad Afganistanom. Invazija Afganistana započela je 1979. godine, otporom koji je uslijedio, obračunom preko leđa muslimanskih naroda, raspao se Sovjetski savez.

Sada ulazimo u novu igru, koja je slična prethodnoj iz 1979, istočni Turkestan postaje tlo na kojem će se u narednim godinama sukobiti interesi dvije super-sile.

Koji položaj ćemo mi zauzeti? Kako pobjeći od toga da ponovo postanemo „Oružje“ Zapada ili Istoka?

Pogledajte invaziju na Afganistan, invaziju na Irak, sirijski rat, rat u Jemenu, invaziju nad Libijom, svake krize koje se možete sjetiti u posljednje tri decenije.

Nijedan rat nije bio naš. To su bili ratovi koji su vođeni samo u našim državama, našom krvlju, i koristeći nas, kao američke metke.

Zapad i Atlantska osovina koristili su muslimane u svim svojim ratovima usmjerenim prema muslimanskom svijetu. Napadali su i na sam islam, dok su paralelno interno sukobljavali muslimanske narode međusobno.

Zapad je uspio iskoristiti muslimane kao oružje čak i u obračunu s drugim neprijateljima poput Sovjetskog saveza. Ovo je najkritičnija situacija 21. stoljeća!

Sada Kina također slijedi isti put. Kina pokušava pozicionirati muslimanske zemlje s kojima ima bliske odnose poput Pakistana, Malezije, Indonezije, protiv Zapada.

Zapad i Istok govore muslimanskim narodima, „Idite pod zaštitu ili Zapada ili Istoka“ – Mi ne smijemo dopustiti da se to ponovo dogodi

Dopustite mi da vam kažem šta će se desiti u narednoj “Velikoj igri”! U sukobu dviju strana, muslimani će zauzeti poziciju u prvim redovima. Oni će ginuti za SAD i Kinu,pomislit će da se bore za vlastiti interes u svojim zemljama.

Još jednom ćemo vidjeti kako Zapad, koji je u ratu protiv islama, muslimane koristi kao svoje vojnike. Vidjet ćemo kako Kina provodi svoj imperijalistički obračun s SAD-om kroz muslimanske zemlje, prosipajući muslimansku krv.

Zašto nismo u stanju proizvesti zajednički muslimanski-regionalni front? Govore nam da idemo pod zaštitu Istoka ili Zapada. Svi se sklanjaju u hladu zemlje za koju misle da je ispravna, neki od nas na Zapadu, neki od nas na Istoku. Ne predlažu nam ništa osim da uđemo pod njihove komande.

Turska je jedina ustala protiv ovakvih spletki, i nastoji formirati sopstveni front. Zbog toga je napadnuta iz svakog mogućeg ugla.

Turska nastoji otežati određene stvari super-silama, odrediti historijsko stajalište, formirati regionalno razumijevanje i izgraditi slobodarski diskurs. Stoga se suočava sa napadima iz svih uglova.

U prošlosti sam pisao o tome kako pokušavaju od Islama napraviti problem za sve civilizacije, islam koji je u sukobu sa kršćanskom i jevrejskom civilizacijom, sada žele uvući u sukobe sa budističkom i hinduističkom civilizacijom.

Želim vas potaknuti na razmišljanje iz ove perspektive da sebi postavite pitanje, zašto je pitanje Ujgurskih muslimana toliko zastupljeno u američkim medijima?Želim da se zapitate, zašto u SAD-u potenciraju ovo pitanje u tolikoj mjeri? Kada jako dobro znamo američka zlodjela u Afganistanu, Iraku. Mnogi se sigurno sjećaju prizora mučenja muslimanskih zatvorenika u Abu Graibu!

Rabia Kadir, lider Ujgurskih turaka postavljena od strane SAD, ujedno blisko sarađuje sa terorističkom organizacijom FETO

Otvorimo oči i zapitajmo se, šta to Amerika želi danas da postigne?

Mnogi upravo zbog ovog pitanja kritikuju današnju Tursku, ali šta Turska može da učini? Sama Turska trenutno ne može uraditi ništa osim diplomatskih pokušaja i verbalnih osuda Kine. Turska nema tu mogućnost da ekonomskim sankcijama značajno našteti kineskoj ekonomiji, niti je u mogućnosti vojno da se sukobi sa Kinom.

Naš zajednički problem je taj što ne postoji zajednički „Islamski front“ koji bi izvršio ekonomski i svaki drugi pritisak nad Kinom. Turska čini sve što je u njenoj mogućnosti da pomogne Ujgurske muslimane, turski predsjednik je više puta javno osudio kineska zlodjela.

Za kraj, upitajte se zašto Zapadni mediji, mediji FETO-a, ciljaju Tursku kada je u pitanju Ujgursko pitanje? A ne recimo Muhameda Bin Salmana i Saudijsku Arabiju koja brani pravo Kine da se brani od terorizma? Kada su u pitanju muslimani Kine!

U pitanju je ekonomski interes Zapada i ništa drugo! Da li ćemo biti oni koji kroje igru? Ili ćemo ostati oružje u rukama Zapada i Istoka? Neka se muslimanski narodi konačno odluče!

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021