Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Irski parlament će glasati o prijedlogu za protjerivanje izraelskog ambasadora

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, sa načelnikom generalštaba i zapovjednikom ratnog zrakoplovstva izraelske vojske, za vrijeme napada na Gazu (Fotografija: Twitter)

U prijedlogu se također optužuje Izrael za ratne zločine, etničko čišćenje i širenje ilegalnih naselja, te kaže da je “prisustvo izraelskog ambasadora u Irskoj neodrživo u ovim okolnostima.”


Očekuje se da će prijedlog za protjerivanje izraelskog ambasadora iz Irske biti stavljen na glasanje u irskom parlamentu ove sedmice. Jedanaest senatora iz četiri stranke podnijelo je zahtjev početkom prošle sedmice, prije nego što je primirje između Izraela i Palestinaca stupilo na snagu.

U prijedlogu koji će biti stavljen na glasanje se navodi da je “izraelsa vojska ubila više od šezdeset djece” i da je “trenutna eskalacija nasilja podstaknuta pokušajem etničkog čišćenja 28 palestinskih porodica s područja Sheikh Jarrah u Jerusalemu.”

U nacrtu prijedloga se također optužuje Izrael za ratne zločine, etničko čišćenje i širenje ilegalnih naselja, te kaže da je “prisustvo izraelskog ambasadora u Irskoj neodrživo u ovim okolnostima.”

Vodeći pokretač tih prijedloga, Gino Kerry, iz socijalističke stranke pod nazivom Ljudi prije profita (People Before Profit), napisao je objavu o prijedlogu na web stranici svoje stranke, izražavajući bijes zbog toga što “EU nikada nije razmatrala da ekonomski sankcionira apartheidski Izrael, niti njihovu odgovornost za ratne zločine. “

Prijedlog ne bi bio obavezujući, ali bi vršio pritisak na vladu. Izraelski diplomatski izvor odbacio je prijedlog, rekavši da ga je podnio mali broj “ekstremista”, te da izraelski ambasador u Irskoj, Ophir Kariv, “ne pakuje kofere”.

Sinn Féin, druga opoziciona stranka, koja ima 37 ruku, također planira podržati prijedlog. Omladinsko krilo stranke objavilo je internetsku rezoluciju kojom se poziva na protjerivanje izraelskog ambasadora iz Irske, koju je od nedjelje potpisima podržalo 84.000 ljudi.

Politički izvor rekao je da stranka PBP i pro-palestinski aktivisti agresivno lobiraju kod članova parlamenta koji su možda bili suzdržani u prijedlogu za protjerivanje ambasadora. Uz to, rekao je izvor, koalicija razmatra dopuštanje parlamentarcima da glasaju po svojoj savjesti. U tom slučaju bi većina parlamentaraca republikanske stranke Fianna Fáil i Zelenih, koje su pro-palestinske, vjerojatno glasala za protjerivanje izraelskog ambasadora.

Uz to, irski nacionalni pokret Sinn Féin, koji je dugo zauzimao anti-izraelska stajališta, podnio je prijedlog kojim se osuđuje “trajno raseljavanje palestinskih zajednica u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali” i izjavljujući da je “Izrael de facto anektirao zemlju na Zapadnoj obali, na kojoj su naselja izgrađena.”

Brojne irske vlade već su dugo bile kritične prema Izraelu i preuzele su vodeću ulogu unutar EU, tražeći oštrije reakcije prema izraelskom kršenju međunarodnog prava.

Legislativa kojom bi bile propisane velike novčane kazne za prodaju proizvoda sa Zapadne obale, Golanske visoravni ili istočnog Jerusalema više puta je stavljana na dnevni red irskog parlamenta i senata, ali nikada nije postala važeći zakon s obrazloženjem da bi to bilo protivno trgovinskim zakonima EU.

Izvor: Jerusalem Post

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021