Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Irska postala prva država EU koja je optužila Izrael za ‘de-facto aneksiju’

Freska iz glavnog grada Irske, kojom se iskazuje podrška Palestincima (Pixabay/Ben_Kerckx)

Irski parlament jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se u srijedu navečer osuđuje Izrael za “de facto aneksiju” na Zapadnoj obali, uz podršku irske vlade


Irski parlament jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se u srijedu navečer osuđuje izraelska “de facto aneksija” na Zapadnoj obali, uz podršku irske vlade. Međutim, odbačen je prijedlog za protjerivanje izraelskog ambasadora.

Prijedlog protiv jevrejskih zajednica u Judeji i Samariji inicijativa je opozicione stranke Sinn Féin, koja već dugo zauzima antiizraelsku poziciju. Ali ovaj put je dobila i djelomičnu podršku vlade.

Irski ministar vanjskih poslova, Simon Coveney, izjavio je da je rezolucijom Irska postala prva država članica EU koja je zvanično optužila Izrael za aneksiju.

“Razmjeri, tempo i strateška priroda izraelskih poteza na proširenju naselja i namjera koja stoji iza toga doveli su nas do tačke u kojoj moramo biti iskreni u vezi sa onim što se zapravo događa na terenu”, rekao je Coveney. “To je de facto aneksija.”

Brojne irske vlade već dugo vremena važe za najveće kritičare izraelske politike unutar EU, te traže oštrije osude i sankcije protiv izraelskog kršenja međunarodnog prava. Vanjska politika EU određuje se konsenzusom članica, a na prijedloge Irske, Luksemburga, Belgije, Švedske i drugih država za sankcije protiv Izraela, pravo veta uvijek iskoriste članice koje su bliske i prijateljske prema Izraelu.

Tijekom rasprave o prijedlogu, saborska zastupnica Patricia Ryan usporedila je događaje u Gazi s holokaustom, a zastupnica Brid Smith izjavila je da su izraelske optužbe za antisemitizam bile lažne.

“Izrael je de facto anektirao zemlju na Zapadnoj obali na kojoj se grade naselja” i kriv je za “flagrantna kršenja međunarodnog prava”, navodi se u rezoluciji irskog parlamenta.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da “otvoreno odbacuje nečuveni i neutemeljeni stav Irske u vezi s izraelskim zajednicama u Judeji i Samariji”.

Iako nije izglasana rezolucija za protjerivanje izraelskog ambasadora, ovo je ozbiljan diplomatski šamar za Izrael koji dolazi iz EU, čije su članice do danas formalno pružale jednoglasnu podršku Izraelu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021