Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iranski nuklearno postrojenje Natanz gotovo u potpuno onesposobljeno

Iransko postrojenje za nuklearno obogaćivanje u Natanzu, 300 kilometara (186 milja) južno od glavnog grada Teherana, 9. aprila 2007. godine (Fotografija: Hasan Sarbakhshian / AP)

Napad je, kako se izvještava, izveden putem daljinski aktiviranog uređaja prokrijumčarenog unutar nuklearnog postrojenja

Navodni izraelski napad na iransko nuklearno postrojenje Natanz imao je na meti električnu trafostanicu smještenu 40 do 50 metara pod zemljom i oštetio “hiljade centrifuga”, otkrili su iranski zvaničnici posljednjih dana.

Fereydoon Abbasi-Davani, bivši šef iranske Organizacije za atomsku energiju, izjavio je u ponedjeljak za iranske medije da je napad imao na meti električnu trafostanicu smještenu duboko pod zemljom, te da je uspio oštetiti i sistem distribucije električne energije i električne instalacije koje vode do centrifuga.

Protivavionski top štiti iranskog nuklearno postrojenje u Natanzu (Fotografija: Hamed Saber)

Iranski zvaničnik naglasio je da takve operacije traže godine priprema, rekavši da je “dizajn neprijatelja bio vrlo lijep”.

Davani je dodao da je trafostanica bila izgrađena pod zemljom kako bi se zaštitila od zračnih i raketnih udara, te da je napad izveden bilo cyber putem, sabotažnom opremom ili sabotažom koju su počinili agenti.

Jerusalem Post je objavio da je napad izveden eksplozivnom napravom koja je prokrijumčarena u objekt i aktivirana daljinskim upravljačem. Obaveštajni zvaničnik izjavio je u utorak za New York Times da je napadom izbačen i primarni i rezervni električni sistem napajanja. Očigledno je da je početna eksplozija pokrenula sekundarne eksplozije, uzrokujući još veću štetu.

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert u utorak je u intervjuu za izraelski Ynet naglasio mogućnost da su eksplozivi bili ugrađeni u komponente prije nego što su i stigli u Natanz, što znači da nijedan agent nije morao biti prisutan u postrojenju da bi bomba bila postavljena ili aktivirana.

Davani je u ponedjeljak potvrdio da je napad prošlog jula izveden eksplozivima koji su prokrijumčareni u pogon u kojem se nalaze centrifuge, s eksplozivom ugrađenim u teški stol koji je donesen u objekat.

Ali Rabiei, glasnogovornik iranske vlade, izjavio je u utorak da se ne radi o “napadu izvana” i da je identificiran “izdajnik”, dodajući da se “poduzimaju potrebne mjere”.

Nuklearno postrojenje Natanz izvan pogona

Alireza Zakani, šef iranskog parlamentarnog istraživačkog centra, objavio je u utorak u televizijskom intervjuu da su “hiljade centrifuga” uništene, te da je većina objekata oštećena u napadu na Natanz.

Zakani je dodatno tvrdio da je određena oprema poslana u inozemstvo i da je “vraćena sa 300 kilograma eksploziva”, te da je eksploziv bio skriven u radni sto, slično Davanijevoj tvrdnji o napadu u drugom objektu u Natanzu prošlog jula.

Zakani je izrazio bijes zbog postignutog uspjeha u napadu i zatražio da se obogaćivanje urana poveća na 60% procenata kao odgovor.

Bivši šef Agencije za atomsku energiju (AEO), koji sada služi u komisiji za energetiku iranskog parlamenta, preživio je pokušaj atentata 2010. godine u kojem su muškarci na motociklima prikačili bombe sa strane njegovog automobila.

Još jedan nuklearni naučnik, Majid Shahriari, ubijen je u sličnom napadu istog dana. Davani je navodno usko sarađivao sa Mohsenom Fakhrizadehom, glavnim iranskim nuklearnim naučnikom, koji je ubijen u atentatu, za koji je prošle godine optužen Izrael.

Iranski zvaničnici umanjili su značaj napada, a nekoliko zvaničnika je naglasilo da su centrifuge bile mašine prve generacije koje će biti zamijenjene naprednijima.

Iranski predstavnik pri Međunarodnoj Agenciji za atomsku energiju Kazem Gharibabadi tvrdio je u ponedjeljak da obogaćivanje nije zaustavljeno u Natanzu, unatoč tome što su strani mediji izvijestili o suprotnom.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif požalio se generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu na napad, nazvavši ga “nuklearnim terorizmom i ratnim zločinom”.

“Izraelski napori usmjereni na spriječavanju oživljavanja međunarodnog nuklearnog sporazuma (JCPOA), nakon američkih predsjedničkih izbora, u početku su se odražavali u prijetnjama, koje su se sada ostvarile”, rekao je Zarif, prenose iranski mediji.

U utorak je Zarif izjavio da je napad Izraela na nuklearno postrojenje Natanz “vrlo loša kocka” koja će ojačati poziciju Teherana u pregovorima s velikim silama za ponovno aktiviranje nuklearnog sporazuma JCPOA, tokom zajedničke konferencije za novinare s ruskim kolegom u Teheranu.

Saeed Khatibzadeh, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, izjavio je u ponedjeljak da će Iran odgovoriti na napad “u svoje vrijeme”.

Iran se još uvijek nije ni približno oporavio do tačke u kojoj je bio prije eksplozije u julu 2020. godine, u kontekstu sposobnosti za sastavljanje novih naprednih centrifuga, objavio je nedavno The Jerusalem Post.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je više puta tokom protekle sedmice da će se Izrael braniti od iranskih prijetnji, ističući da će Izrael raditi na borbi protiv nuklearnih ambicija Teherana.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021