Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iranski ambasador: Teheran se snažno protivi turskoj vojnoj intervenciji u Iraku

Iranski ambasador u Iraku Iraj Masjedi (Fotografija: Tasnim News Agency)

Teheran se snažno protivi turskoj vojnoj intervenciji u Iraku i regiji Kurdistan, izjavio je iranski ambasador u Bagdadu Iraj Masjedi, te je pozvao Ankaru da povuče svoje trupe iz Iraka i poštuje međunarodne granice

Masjedi se u intervju za Rudaw također osvrnuo na nedavne napade na američku diplomatsku misiju u Bagdadu i prošlosedmični raketni napad na Erbil. Rekao je da se Teheran, iako se protivi prisustvu bilo kojih stranih okupatorskih snaga u zemlji, osuđuje bilo kakve napade na diplomatske misije, bilo da su to misije Sjedinjenih Država ili bilo koja druga zemlja.

“Odbacujemo vojnu intervenciju u Iraku, a turske snage ne bi trebale predstavljati prijetnju ili narušavati iračko tlo”, rekao je Masjedi u utorak u ekskluzivnom intervjuu koji će biti emitiran u subotu navečer.

“Sigurnost iračkog područja trebale bi održavati iračke snage i snage regije [Kurdistan] na svom području.”

Turska je uspostavila niz vojnih postaja na iračkoj teritoriji, u regiji Kurdistana od sredine devedesetih, kako bi se borila protiv terorističke Kurdistanske radničke partije (PKK), povećavajući svoje prekogranično vojno prisustvo posljednjih godina. Od juna 2020. Turska je pokrenula tri velike zračne i kopnene operacije, uspostavljajući nove vojne ispostave duboko u regiji iračkog Kurdistana.

“Uopće ne prihvatamo, bilo da je to Turska ili bilo koja druga zemlja koja će vojno intervenirati u Iraku ili napredovati ili održavati vojno prisustvo u Iraku,” dodao je Masjedi.

“Stoga vjerujemo da se Turci moraju vratiti na svoj međunarodni položaj i biti tamo stacionirani, a Iračani moraju održavati sigurnost Iraka.”

Turska je 10. februara pokrenula operaciju za oslobađanje grupe svojih državljana koje je držala PKK u planinama Gara, u provinciji Duhok. Svi zarobljenici su ubijeni od strane terorističke organizacije, prije nego što su ih turske snage uspjele spasiti.

Turska je zaprijetila da će sljedeća operacija biti na području Sindžara, kako bi se teren očistio od terorističkih elemenata koji prijete Turskoj.

“Kakve veze Sindžar ima s Turskom?” Rekao je ambasador Masjedi.

„Ovo je interna stvar i Iračani sami moraju riješiti ovo pitanje. To nema veze s Turskom da prijeti ili donosi odluku o tome. Stoga odbacujemo svaku prijetnju, bila ona iz Turske ili bilo koje druge strane. “

Na pitanje o prošlogodišnjem sporazumu između Kurdistanske regionalne vlade (KRG) i savezne vlade u Bagdadu oko Šingala, Masjedi je rekao da će, ako pruži sigurnost i usluge ljudima na tom području, tada Teheran to podržati.

Teheran je bio pod velikim pritiskom u vezi s nedavnim napadima na diplomatske misije u Bagdadu i raketnim napadima u Erbilu 15. februara. Vašington je pokrenuo nekoliko udara na milicije koje podržava Iran, u al-Bukamalu, u pograničnom području između Sirije i Iraka. Američki predsjednik Joe Biden obratio se u petak režimu u Teheranu, podsjetivši ih da: “Ne mogu djelovati nekažnjeno,” te poručio da budu oprezni.

Vašington i njegovi regionalni saveznici tvrde da je Iran glavni akter napada na američko osoblje i diplomatske misije u Iraku, te da koristi proiranske militantne grupe kako bi sakrio svoje sudjelovanje.

Proiranske milicije su nedavno objavile video napada na tursku vojnu bazu u Iraku i zaprijetile eskalacijom napada na Tursku

Neposredno nakon što je Turska započela vojnu operaciju Kandža-Orao-2 na sjeveru Iraka protiv PKK, iranska teroristička grupa Harakat Hezbollah al Nujaba objavila je izjavu kojom prijeti napadom na Tursku, ukoliko Turska ne promijeni svoj položaj.

Ubrzo nakon toga, druga šiitska milicija pod kontrolom Irana, Asaib al Khayf, objavila je video snimak lansiranja projektila usmjerenog na tursku vojnu bazu u Bashiki, u Iraku.
Iako Iran optužuje Tursku za nepoštivanje međunarodnih granica Iraka, posljednjih godina iranske obavještajne službe izvršile su nekoliko atentata unutar Turske na kritičare režima.
[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]
Član iranskog konzulata u Istanbulu uhapšen je zbog pomaganja organizatoru ubistva Masouda Molavija Vardanjanija 2019. godine, objavili su nedavno turski mediji.
Vardanjanijeva smrt je uspoređena sa smrću Jamala Khashoggija, Saudijskog novinara koji je ubijen u Saudijskom konzulatu u Istanbulu. Iako Vardanjani nije namamljen u konzulat, navodno je bio pod istim nadzorom osumnjičenih povezanih s iranskim obavještajcima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021