Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iranska raketa pogodila izraelski teretni brod u Arapskom moru

Lansiranje protubrodske rakete tokom pomorske vježbe Iranske vojske, 18. juna 2020. godine (Fotografija: AP)

Iran je u Arapskom moru ispalio raketu na teretni brod u izraelskom vlasništvu, izvijestio je u četvrtak izraelski TV kanal Channel 12

Prije nekoliko dana na našem portalu objavljene su informacije iz izvještaja Wall Street Journala od prije dvije sedmice, koje odražavaju samo dio šire slike izraelsko-iranskog pomorskog rata.

U praksi se čini da je izvedeno nekoliko desetina napada, koji su Irancima nanijeli kumulativnu štetu u milijardama dolara, usred velike stope uspjeha u ometanju iranskih isporuka nafte, navodi izraelski Haaretz.

Iran po svemu sudeći počinje uzvraćati kroz sve učestalije napade na tankere sa naftom i transportne brodove u izraelskom vlasništvu.

Izrael je prethodno kroz sabotaže iranskih isporuka nafte u Siriju nastojao zaustaviti iransko finansiranje terorističkih i militantnih grupa poput Hezbollaha.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Ovo nije prvi iranski napad na izraelske brodove. Krajem februara ove godine izvršen je sličan napad u Omanskom zaljevu na teretni brod u izraelskom vlasništvu.

To je izgledalo kao prva demonstracija iranskih sposobnosti da odgovori na operacije protiv iranskih tankera sa naftom, za koje se sada Izrael smatra glavnim krivcem.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021