Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Iran zatvorio zračni prostor za azerbejdžanske vojne avione koji lete prema Nahčivanu

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev sa Alijem Hamneijem (FOTO: Twitter)

Iran je frustriran azerbejdžanskim vojnim partnerstvom sa Turskom i Pakistanom, te teškim porazom Armenija koja važi za glavnog iranskog regionalnog partnera.


Teheran je u utorak obavijestio Baku putem službenih vojnih kanala da je azerbejdžanskim vojnim avionima, koji lete prema azerbejdžanskoj autonomnoj Republici Nahčivan, zabranjen let kroz iranski zračni prostor, potvrdili su za medije vojni izvori.

Azerbejdžanski vojni avioni redovno prevoze vojnu opremu za jedinice stacionirane u enklavi Nahčivan, koja graniči sa Turskom, Iranom i Armenijom.

Iran uglavnom koristi zračni prostor Azerbejdžana za transportne i tranzitne operacije, koje se uglavnom odvijaju putem Međunarodnog transportnog koridora sjever-jug (INSTC).

U međuvremenu je od neimenovih azerbejdžanskih vladinih izvora objavljeno da će ovaj pokušaj, koji ima za cilj spriječiti Azerbejdžan da pošalje vojne jedinice u Nahčivan, “jedva” utjecati na Azerbajdžan, jer Baku, prema izvoru, “vrlo rijetko koristi ovu rutu i preferira transport drugim sredstvima”.

Odnosi između Teherana i Bakua u posljednje vrijeme bili su napeti po brojnim pitanjima, uključujući i pitanje iranskih kamiona koji su ilegalno ulazili u Karabah i prije nego što je regija prošle jeseni oslobođena od armenske okupacije.

Nadalje, 23. septembra iranski ministar diplomatije, Amir Abdollahian, susreo se sa svojim azerbejdžanskim kolegom Jeyhunom Bayramovim na marginama Generalne skupštine UN-a, gdje je u svojim izjavama aludirao na prisustvo „treće strane“ koja se nalazi između dva susjeda, što se navodno odnosilo na Izrael, glavnog iranskog neprijatelja.

U septembru su također trupe iranske revolucionarne garde (IRGC) raspoređene nedaleko od granice sa Azerbejdžanom, kao odgovor na zajedničke vojne vježbe između Azerbejdžana, Turske i Pakistana.

Nakon najnovijih iranskih vojnih vježbi na azerbejdžanskoj granici, Azerbejdžan je iznenadno zatvorio džamiju povezanu sa vrhovnim vjerskim vođom Irana, izvijestila je u utorak iranska novinska agencija Tasnim.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021