Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iran raspoređuje sisteme protuzračne odbrane kako bi zaštitio svoja nuklearna postrojenja

Iranski sistem protuzračne odbrane Khordad-15 (Fotografija: Iransko ministarstvo odbrane)

Iran raspoređuje dodatne sisteme protuzračne odbrane u blizini svojih nuklearnih postrojenja, kao predostrožnost protiv mogućih američkih zračnih i raketnih udara, izvijestio je u četvrtak kuvajtski list Al-Qabas, pozivajući se na izvore iz Irana.

Mjere se poduzimaju usred rastućih tenzija između Teherana i Washingtona uoči Trumpovog odlaska iz Bijele kuće.

Ranije tijekom dana, Trump je na Twitteru napisao da je nedavni raketni napad na američku ambasadu u Iraku izveden s teritorije Irana, i upozorio da će Washington smatrati Teheran odgovornim ako bilo koji američki državljanin bude ubijen u novom raketnom napadu. Međutim, Teheran je negirao optužbe.

Prema informacijama iz medija, Teheran je iz predostrožnosti pojačao radarsku mrežu sistema protuzračne odbrane, kako bi zaštitio objekte od vitalnog značaja za iranski nuklearni program od zračnih udara usmjerenih na sabotažu procesa obogaćivanja urana.

Preventivne mjere se poduzimaju u provinciji Isfahan, gdje se nalazi iransko nuklearno postrojenje Natanz.

Nedavni raketni napad dogodio se u nedjelju kada su odbrambeni sistemi smješteni u blizini američke ambasade oborili tri rakete ispaljene na takozvanu Zelenu zonu u glavnom gradu Iraka, teško utvrđenu enklavu u kojoj se nalaze mnogi vladini uredi i diplomatske misije.

Zelena zona u Bagdadu postala je meta mnogih raketnih napada u posljednje vrijeme, što je navelo američku administraciju da razmisli o zatvaranju svoje ambasade u tom području.

Tenzije su u regionu dodatno porasle nakon atentata na istaknutog iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fakhrizadeha. Iran je za atentat optužio izraelsku špijunsku agenciju Mossad, obećavši da će doći do odmazde. Neki zvaničnici također tvrde da su Sjedinjene Države umiješane u atentat na Fakhrizadeha.

Tel Aviv nije niti potvrdio niti negirao optužbe.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021