Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Iran raspoređuje rakete visoke preciznosti u Siriju i Liban, usmjerene ka Izraelu

Iranska balistička raketa Zolfaghar (Fotografija: Hamed Jafarnejed)

“Iranske snage prokrijumčarile su rakete visoke preciznosti u Siriju i sada ih usmjeravaju prema Izraelu,” upozorio je general-major izraelske vojske Tal Kalman.


Viši oficir odbio je otkriti tačan broj takvog oružja u svom intervjuu za izraelski list Maariv. Međutim, potvrdio je da je do sada prebačeno više od nekoliko projektila, te da Iran i dalje pokušava dopremiti dodatne količine.

Paralelno s tim, Hezbollah je izgradio arsenal od 100 ili više precizno navođenih raketa u Libanu, rekao je vojni analitičar Amos Harel za izraelski Haaretz. Grupa je također razvila početne sposobnosti industrijske proizvodnje na teritoriji Libana, dodao je.

Izraelski F-35l “Adir” koji će biti glavni adut izraelske vojske za neutralizaciju iranske protuzračne odbrane (FOTO: Izraelska vojska)

Izrael će razmotriti preventivni udar kako bi neutralizirao raketnu moć Hezbollaha, rekao je general Kalman, upozoravajući da bi napad vjerojatno izazvao širi rat.

Izraelska vojska će zadati težak udarac Hezbollahu u slučaju izbijanja takvog rata i može ga uništiti, zaprijetio je visoki oficir IDF-a. On je dodao da će Liban također platiti visoku cijenu i trpjeti posljedice sukoba u naredim godinama.

Iran ubrzava pripreme za suprotstavljanje mogućem napadu na svoja nuklearna postrojenja kroz gomilanje svoje protuzračne odbrane, izvještava The Jerusalem Center. Teheran također pokušava spriječiti napad hvaleći se da je značajno pojačao svoje sisteme ranog upozoravanja, navodi se u izvještaju.

Iran je nedavno predstavio novi napredni radar, a iranski odbrambeni zvaničnici tvrde da njihova protuzračna odbrana može otkrivati borbene avione na velikoj udaljenosti i presresti krstareće rakete. Teheran je također otvorio komandni centar protuzračne odbrane u blizini nuklearne lokacije Fordow.

Paralelno s tim, bivši izraelski diplomata upozorava da bi Iran mogao doći u poziciju da ostvari ozbiljan napredak u razvoju nuklearnog oružja u zimu 2021. godine.

“Zimski mjeseci nude idealno vrijeme za Irance, jer bi surovi vremenski uslovi mogli omesti napad izraelske vojske na nuklearna postrojenja,” smatra Michael Oren, bivši izraelski ambasador u SAD-u.

Druga mogućnost je masovni raketni napad Hezbollaha koji bi odvratio Izrael od napada na Iran, dok bi se izraelska vojska bavila sukobom u Libanu, napisao je Oren.

“Iran ima samo dva mjeseca od nabavke materijala neophodnih za nuklearno oružje. Ne znamo hoće li iranski režim biti voljan potpisati sporazum i vratiti se za pregovarački sto, a međunarodna zajednica mora izgraditi održiv ‘plan B’ kako bi Iran zaustavila na putu ka nuklearnom oružju ”, izjavio je izraelski ministar odbrane Benny Gantz.

Izraelski ministar odbrane je također prošlog mjeseca uputio prijetnje Iranu, rekavši stranim diplomatama da će Izrael možda morati poduzeti vojnu akciju protiv Irana.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021