Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iran prijeti udarom na UAE u slučaju američkog napada – MEE

Muhamed Bin Zajed, prijestolonasljednik Abu Dabija

Teheran uputio prijeteću poruku prijestolonasljedniku Abu Dabija

Iran je Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) poslao izravnu prijeteću poruku da će napasti državu Zaljeva, u slučaju da se Islamska Republika nađe pod napadom Sjedinjenih Država s teritorija Emirata, izvijestio je portal Middle East Eye.

Londonski portal objavio je da je Teheran zaprijetio prijestolonasljedniku Abu Dabija, Mohammedu bin Zayedu, da će Iran uzvratiti napadima po zaljevskoj državi u slučaju da Sjednjenje Države izvrše napade na Iran iz UAE.

“Smatrat ćemo vas odgovornim za atentat na [nuklearnog naučnika Mohsena] Fakhrizadeha”, stoji u iranskoj poruci bin Zayedu.

Fakhrizadeh je ubijen u Teheranu prošle sedmice, u atentatu za koji je Iran optužio Izrael.

MME je objavio da je lični kontakt Irana sa bin Zayedom uslijedio samo nekoliko sati prije nego što su UAE u nedjelju izdali izjavu u kojoj se osuđuje atentat na Fakhrizadeha, za koje je Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da bi moglo “dodatno podstaći sukob u regiji”.

Izrael je stavio svoje ambasade i diplomate u visoku pripravnost zbog straha od iranske odmazde, zbog ubistva Fakhrizadeha.

Izraelski mediji također su izvijestili da su izraelski sigurnosni dužnosnici zabrinuti da bi njihovi državljani mogli biti izloženi riziku od odmazde u UAE.

UAE i Izrael uspostavili su diplomatske odnose prema sporazumu, pod pokroviteljstvom SAD-a, potpisanom u septembru radi normalizacije njihovih odnosa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021