Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iran povećava obogaćivanje uranijuma na 60% zbog izraelskog napada na Natanz

Iranski predsjednik Hassan Rouhani (Fotografija: Twitter)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani kaže da je Teheran odlučio pokrenuti napredne centrifuge i proizvodnju rafiniranog urana kako bi Izrael shvatio da ne može spriječiti Iran u korištenju nuklearne tehnologije

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da je odluka zemlje da pojača obogaćivanje urana na 60 posto odgovor na neizvjesni izraelski “nuklearni terorizam” protiv iranskog postrojenja u Natanzu.

Teheran je pokretanje naprednih centrifuga i proizvodnju visoko rafiniranog urana nazvao “odgovorom na vašu zlobu”, izjavio je Rouhani u poruci jevrejskoj državi.

“Ono što ste učinili je nuklearni terorizam”, rekao je u televizijskoj izjavi, misleći na eksploziju koja je rano u nedjelju izbacila iz pogona glavno nuklearno postrojenja u Natanzu.

Izrael nije ni potvrdio ni porekao umiješanost, ali javni radio izvještaji u zemlji kažu da je to bila sabotaža špijunske agencije Mossad, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore.

Rouhani je napomenuo da iranska sigurnosna tijela još nisu dostavila konačni izvještaj, ali da se čini da je incident “zločin cionista”.

Razvoj nuklearne bombe

Iranski izaslanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju UN-a Kazem Gharibabadi napisao je na Twitteru da su započeli pripremni koraci koji omogućavaju obogaćivanje urana veće čistoće i da “očekujemo da ćemo akumulirati proizvod sljedeće sedmice” iz centrifuga u Natanzu.

Iranska najava pojačanog obogaćivanja urana bacila je sjenu na razgovore u Beču s ciljem spašavanja nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015. godine, koji je tadašnji američki predsjednik Donald Trump napustio prije tri godine.

Ovaj potez će približiti Iran pragu čistoće od 90 posto,  što je predviđeno za vojnu upotrebu, i skratiti će njegovo potencijalno vrijeme za izgradnju atomske bombe, iako Iran to poriče.

Izrael tvrdi da će spriječiti Iran u cilju da se domogne atomske bombe, što bi smatrao egzistencijalnom prijetnjom.

Izrael se oštro protivi naporima američkog predsjednika Joe Bidena da “oživi” ono što smatra manjkavim nuklearnim sporazumom između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke.

Rouhani je izjavio da je Izrael navodnim sabotažnim napadom imao za cilj lišiti Iran “poluga” tijekom Bečkih pregovora.

“Želite da nam ruke budu prazne tijekom pregovora, ali tamo ćemo ići punih ruku,” poručio je iranski predsjednik.

Iran se odlučio za naprednije centrifuge i obogaćivanje na višem nivou kako bi Izrael “razumio da nas ne može spriječiti” u korištenju nuklearne tehnologije, rekao je Rouhani.

Robert Kelley, bivši direktor za inspekcije Agencije za atomsku energiju, opisao je skok na 60 posto kao “vrlo provokativan” u izjavi za AFP.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Osim što je povećao razinu čistoće, Iran je uveliko povećao broj centrifuga i njihove performanse, čineći ih “većim, boljim, bržim”, dodao je u svojoj izjavi.

Kelley je, međutim, također naglasio da Iran ne proizvodi uran vojne klase jer “nitko pri zdravoj pameti ne pokušava napraviti bombu sa 60 posto”.

“Postoji mnogo, mnogo stvari za razvijanje bombe koje ne uključuju proizvodnju uranijuma, poput mehaničkih komponenti, eksploziva, elektronike, i nema puno dokaza da su to učinili”, naglašava Kelley.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021