Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iran potpisao vojni sporazum sa Sirijom za jačanje protuzračne odbrane, usmjeren protiv Turske i SAD-a

Šef iranske vojske Mohammad Bagheri i sirijski ministar odbrane Ali Abdullah Ayyoub potpisali su vojni sporazum u glavnom gradu Damasku 8. jula 2020

Sporazum također zahtijeva povlačenje stranih snaga koje su ‘ilegalno ušle u Siriju’, naizgled usmjerene prema SAD-u i Turskoj

Iran planira ojačati potencijale sirijske protuzračne odbrane kao dio vojnog sporazuma čiji je cilj “borba protiv terorizma” i suzbijanje američkog pritiska. Međutim, pojedini turski vojni stručnjaci kažu kako američki SDF tj. sirijski ogranak PKK ne posjeduje borbene avione i bespilotne letjelice, kako je ovo usmjereno prvenstveno protiv Turske.

Iranska državna TV javila je u srijedu da bilateralni vojni sporazum, koji su potpisali iranski načelnik oružanih snaga general-major Muhamed Bagheri i sirijski ministar odbrane Ali Abdullah Ayyoub, također zahtijeva povlačenje stranih snaga iz Sirije.

“Ojačat ćemo sirijske sisteme protivvazdušne odbrane kako bismo poboljšali vojnu saradnju dvije zemalje.” Izjavio je Bagheri na iranskoj državnoj televiziji.

Sporazum će “dodatno ojačati našu volju da se suočimo sa pritiscima SAD-a”, dodao je.

Izrael, ključni saveznik SAD-a, izvršio je na stotine zračnih udara u Siriji od početka građanskog rata 2011. godine, uključujući napade na iranske snage.

Iran, jedan od glavnih saveznika sirijskog predsjednika Bašara al-Assada, uvijek je negirao upletenost iranskih snaga u sirijskom sukobu, rekavši da u Siriji ima samo vojne savjetnike.

No, zajedno s Moskvom, Teheran je odigrao ključnu ulogu podržavajući Asada u ratu koji je opustošio zemlju i ubio više od 380.000 ljudi, dok su istovremeno milioni sirijaca bili primorani napustiti svoje domove.

Izraelski zračni udari ciljali su na režimske trupe, savezničke iranske snage i borce Hezbolaha koji podržava Iran.

‘Strateški i čvrsti’

Dvije zemlje su u zajedničkom saopćenju također zatražile “povlačenje svih stranih snaga koje su ilegalno ušle u Siriju”.

Turska i koalicija koju predvode SAD protiv grupe Islamska država (ISIL) poslali su trupe u Siriju, uprkos prigovorima iz Damaska.

Web stranica iranske državne televizije objavila je video na kojem se prikazuje glasnogovornika iranske vojske koji čita zajedničku izjavu u kojoj se kaže da “sveobuhvatni vojno-sigurnosni sporazum” ima za cilj “suočiti se sa sve većim opasnostima i tekfirskim terorizmom koji podržavaju međunarodne i regionalne sile”.

Iranske vlasti koriste izraz “tekfir” za označavanje sunitskih pobunjenika, uključujući grupe koje se bore u Siriji.

U međuvremenu, sirijska državna novinska agencija SANA citirala je sirijskog ministra odbrane nazvavši sirijsko-iranske veze “strateškim i čvrstim”.

“Bilateralna vojna i sigurnosna saradnja je kvalitativna i traje, usprkos sve većem pritisku i sve većoj ozbiljnosti prijetnji”, rekao je.

Sirija je bila jedna od rijetkih zemalja koja je Iranu pomagala tokom rata osamdesetih protiv Iraka. Teheran i Damask potpisali su sporazum 2006. godine i uspostavili vojni savez.

  • Tekst je preuzet, preveden i prilagođen sa Middle East Eye

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021