Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Iran nudi pomoć u rješavanju talibansko-afganistanske krize

Iranski ministar diplomatije Javad Zarif i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu (Foto: Twitter)

Šiitski Iran decenijama je već neprijatelj talibana, koji su deklarativno sunitski muslimani, ali posljednjih nekoliko godina otvoreno se sastaje s talibanskim vođama


Iran se u srijedu obratio talibanima i predstavnicima afganistanske vlade, navodeći kako je spreman pomoći u okončanju krize u Afganistanu, pozivajući građane i političare u zemlji da donesu “teške odluke” o svojoj budućnosti.

Domaćin sastanka sa predstavnicima afganistanske vlade i talibanskog političkog odbora na visokom nivou, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da je “opredjeljenje za politička rješenja najbolji izbor”.
“Iran je spreman pomoći procesu dijaloga između postojećih frakcija u Afganistanu u rješavanju trenutnih sukoba i kriza u toj zemlji”, citirali su Zarifovu izjavu iranski državni mediji.

Šiitski Iran decenijama je već neprijatelj talibana, koji su deklarativno sunitski muslimani, ali posljednjih nekoliko godina iranski zvaničnici otvoreno se sastaju s talibanskim vođama. Pregovori između talibana i afganistanske vlade u Kataru o postizanju mirovnog sporazuma i dalje nisu dali željeni rezultat.Vašington je u prošlosti optuživao Iran za pružanje prikrivene pomoći talibanskim borcima protiv američkih snaga. Teheran, koji podržava inkluzivnu afganistansku vladu koja bi uključivala sve etničke skupine i sekte, negira ove optužbe.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da su zamjenici šefa talibanskog političkog ureda Sher Mohammad Abbas Stanekzai i predstavnici afganistanske vlade prisustvovali sastanku u Teheranu.

“Sjedinjene Države nisu uspjele u Afganistanu … i njihvo prisustvo u zemlji više od dvije decenije nanijelo je veliku štetu u Afganistanu,” rekao je Zarif. “Danas ljudi i politički lideri Afganistana moraju donijeti teške odluke za budućnost svoje zemlje.”

Američke snage su 3. jula napustile svoju zračnu bazu Bagram, čime je zapravo okončan najduži rat u američkoj historiji. Ovaj potez je bio dio dogovora s talibanima, protiv kojih su se Sjedinjene Države borile, nakon što su ih zbacile s vlasti nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

Povlačenje američkih snaga se odvija dok talibani pojačavaju ofanzivu u zemlji, i brzo postižu teritorijalni napredak protiv vladinih snaga.

U prošlosti su pojedini iranski i američki zvaničnici tvrdili da su Iranci pomogli Sjedinjenim Državama da sruše s vlasti talibane i okupiraju Afganistan. Na Iran se dugo gledalo kao partnera protiv ponovnog povratka talibana na vlast u Afganistanu, te je Teheran dugi niz godina otvoreno podržavao afganistansku vladu u Kabulu.

Najnoviji potezi iranskih zvaničnika ukazuju na zaokrete Irana u politici prema afganistanskom sukobu, te nastojanje Irana da minimizira ulogu Turske u naporima da se uspostavi mir u ratom zahvaćenoj zemlji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021